Uutinen 26.7.2013

IPCC valmistautuu viidennen arviointiraportin julkaisuun

Ensimmäinen osaraportti hyväksytään julkaistavaksi Tukholmassa 27.9.
Kuva: Antonin Halas

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n viides arviointiraportti julkaistaan neljässä osassa loppuvuoden 2013 ja vuoden 2014 aikana. Ensimmäisenä valmistuu ilmastonmuutoksen luonnontieteelliseen taustaan keskittyvä osaraportti, jonka yhteenveto päätöksentekijöille julkaistaan syyskuussa Tukholmassa. Suomen osalta ensimmäistä osaraporttia koordinoi Ilmatieteen laitos.

IPCC:n 5. arviointiraportin kaikkien kolmen osaraportin julkaisuprosessi on loppusuoralla. – Ennen itse julkaisua käynnissä on vielä hallitusten kommentointikierros, Government Review, jolloin osaraporttien yhteenveto päätöksentekijöille on ministeriöiden kommentoitavana. Viimeiset kommentit ensimmäiseen osaraporttiin liittyen tulee jättää heinäkuun loppuun mennessä, kertoo Suomen IPCC-työryhmän sihteerinä toimiva Heikki Tuomenvirta Ilmatieteen laitokselta. Kommentointikierroksia on yhteensä kolme: nyt käynnissä olevan hallitusten kommentointikierroksen lisäksi on asiantuntijoiden kommentointikierros (Expert Review) sekä hallitusten ja asiantuntijoiden yhteinen kommentointikierros (Government & Expert Review).

Ensimmäinen osaraportti tarjoaa kattavan tiedeyhteisön arvioinnin ilmastonmuutokseen liittyvistä tieteellisistä kysymyksistä. Ilmastokeskustelu keskittyy monesti vain yhteen yksittäiseen tutkimukseen, ja IPCC-raportti tarjoaa keskustelun tueksi kattavamman tietopaketin. Ilmastonmuutoksen tieteelliseen taustaan keskittyvään ensimmäiseen osaraporttiin liittyen luvassa on tarkennuksia aikaisempien raporttien antamiin arvioihin ja laskelmiin. – Uuden arviointiraportin myötä joitakin prosesseja ilmastojärjestelmän käyttäytymisessä tullaan ymmärtämään entistä paremmin, toteaa Heikki Tuomenvirta.

Maaliskuussa 2014 julkaistava toinen osaraportti keskittyy ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, sopeutumiseen ja haavoittuvuuteen. Tämän osaraportin seurantaa koordinoi Suomessa Suomen ympäristökeskus SYKE. Kolmas osaraportti, jonka suomalainen koordinaattori on VTT, julkaistaan huhtikuussa 2014 ja se keskittyy ilmastonmuutoksen hillintään. Viimeisenä, lokakuussa 2014, ilmestyy osaraportit yhteen kokoava synteesiraportti.

IPCC ei tee tutkimusta eikä mittauksia

Maailman ilmatieteen järjestö WMO ja YK:n ympäristöohjelma UNEP perustivat hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) ilmastopoliittisen päätöksenteon tueksi vuonna 1988.IPCC valmistelee ilmastonmuutosraportteja tutkijaryhmissä, jotka keräävät ja arvioivat julkaistua tieteellistä tietoa ilmastonmuutoksesta, sen vaikutuksista ja hillitsemismahdollisuuksista sekä siihen sopeutumisesta. IPCC ei siis itse tutki vaan analysoi ja kokoaa yhteen olemassa olevaa tietoa.

IPCC on tähän mennessä julkaissut neljä laajaa arviointiraporttia. Ensimmäinen arvointiraportti julkaistiin vuonna 1990. Se toimi pohjana YK:n ilmastosopimusneuvotteluille. Toinen arviointiraportti julkaistiin vuonna 1995, ja sitä käytettiin puolestaan taustamateriaalina Kioton pöytäkirjan neuvotteluissa.