Uutinen 15.9.2014

Suomen ja Venäjän ympäristöriskejä kartoitettu

Kaakkois-Suomen ja Karjalan Kannaksen ympäristöriskejä on ensi kertaa kartoitettu.
Hankkeessa arvioitu teollisuuden aiheuttaman ympäristöriskin suuruus tutkimusalueella.

Kaakkois-Suomen ja Karjalan Kannaksen  ympäristöriskejä on ensi kertaa kartoitettu yhdenmukaisin menetelmin.  Suomen Ilmatieteen laitoksen ja Venäjän RSHU-yliopiston, (Russian State Hydrometeorological University) yhteistyönä on luotu paikkatietojärjestelmä,  jonka avulla voidaan arvioida yritysten aiheuttamia ympäristöriskejä  tutkimusalueella.  Järjestelmään syötetään kahdeksan eri muuttujan arvot, joista laskettujen indikaattorien keskiarvona saadaan alueellisesti teollisuuden aiheuttaman ympäristöriskin suuruus.  Järjestelmä sisältää mm. tietoja alueen noin viidestäsadasta teollisesta yrityksestä tai toimijasta.  

"Paikkatietojärjestelmän rakentamisessa erityinen haaste on ollut Suomen ja Venäjän puoleisten lähtötietojen yhdenmukaistaminen.  Venäjän puolella esimerkiksi ekologista, ympäristöntilaa kuvaavaa vertailukelpoista  tietoa on saatavilla hyvin vähän, mikä rajoitti kokonaisriski-indeksin kehittämistä.  Tässä vaiheessa pitäisinkin järjestelmää lähinnä lähtölaukauksena yhteiselle ympäristöriskien kartoitustyölle. Venäläisvetoisena hankkeena tämä on varsin ilahduttava avaus", toteaa erikoistutkija Pia Anttila Ilmatieteen laitoksesta.Tutkimusalueeseen kuului Suomen puolelta Kymenlaakso, Etelä-Karjala ja Etelä-Savo sekä Venäjän puolelta Karjalan kannas, ei kuitenkaan Pietarin kaupunki.

ENPI ILERPA -hankkeeseen, jonka puitteissa ympäristöriskien arviointimenetelmä tehtiin, sisältyi keskeisesti myös laajamittainen ympäristöasioihin liittyvä koulutuskokonaisuus, jossa tavoitteena oli vahvistaa ympäristötekniikan osaajien verkostoja rajan yli. Projektin järjestämissä koulutustilaisuuksissa Pietarissa on ollut kouluttajina Ilmatieteen laitoksen asiantuntijoiden lisäksi SYKEn ja Helsingin yliopiston sekä suuryritysten, kuten Pöyry Oy, Boliden Oy,  Rautaruukki ja Helsingin Energia, asiantuntijoita. Venäläisiä yrityksiä ovat edustaneet mm. likaantuneen maan puhdistusprosesseihin erikoistunut AMERICO ja konsulttiyritys Russian Register.

Hanketta on vetänyt Pietarin kauppakamari ja osallistujat ovat olleet RSHU, Ilmatieteen laitos sekä Helsingin yliopiston Lahden yksikkö.  Kaksivuotinen hanke on toteutettu ENPI (European Neighbourhood Partnership Instrument ) rahoituksella ja hankkeen kokonaisbudjetti oli noin 560 000 euroa. Projektin tuloksia esitellään tiistaina 16.9.2014 Pietarin kauppakamarin tiloissa järjestettävässä hankeen loppuseminaarissa.

Lisätietoja:

Projektin sivut:  http://ilepra.rshu.ru/index.html

Ryhmäpäällikkö Katja Loven, puh. 029 539 5449Erikoistutkija Pia Anttila, puh. 050 368 6420