Uutinen 18.5.2016

Siitepölyennusteet syntyvät aerobiologien ja meteorologien yhteistyönä

Turun yliopiston aerobiologian yksikkö on julkaissut mobiililaitteille kehitetyn Norkko-siitepölytiedotuspalvelun osoitteessa app.norkko.fi. Ilmatieteen laitos on ollut mukana kehittämässä siitepölyennustetta.
Photo: Eija Vallinheimo

Palvelu kertoo koivun siitepölytilanteen omalla paikkakunnalla ja kahden seuraavan päivän ennusteen. Siitepölytilannetta voi seurata verkko-osoitteissa www.norkko.fi ja app.norkko.fi.

Palvelu kertoo siitepölyn määrän ilmassa vuorokauden keskiarvoina. Ennuste perustuu mittaustulosten ja sääennusteiden perusteella tehtyihin mallinnuksiin siitepölytilanteen kehittymisestä. Uusi palvelu hyödyntää säämallien ja ajantasaisten siitepölyhavaintojen lisäksi ilmanlaadun leviämismallia.

"Ilmatieteen laitoksen kehittämä SILAM-leviämismalli kykeni ensimmäisenä maailmassa tuottamaan tietokoneella lasketun siitepölyennusteen. Ensimmäisenä ennustettiin koivun siitepölyn pitoisuutta ja leviämistä", tutkija Pilvi Siljamo kertoo. Tuulipölytteisten kasvien siitepöly voi kulkeutua ilmavirtojen mukana satoja, joskus jopa tuhansia kilometrejä, joten mallin piti osata ottaa huomioon myös koivun siitepölyn kulkeutuminen Suomeen esimerkiksi Keski-Euroopasta.

Mallien ja havaintojen lisäksi tarvitaan aerobiologista ja meteorologista osaamista. "Ensimmäisen kerran siitepölyn pitoisuus- ja leviämisennusteita laskettiin Ilmatieteen laitoksessa keväällä 2005. Mallin tulokset olivat heti Turun yliopiston aerobiologian yksikön käytettävissä. Mallia on kehitetty yhteistyössä vuosi vuodelta. Tulevina vuosina palvelusta on tarkoitus saada ennuste koivun lisäksi myös lepälle, heinälle ja pujolle. Ilmatieteen laitoksessa ennusteita on testattu myös oliiville ja marunatuoksukille.

Turun yliopisto on seurannut siitepölypitoisuuksia Suomessa jo 40 vuoden ajan. Yhteistyö Ilmatieteen laitoksen mallintajien kanssa alkoi yli kymmenen vuotta sitten. Siitepölytiedotuksen uudistamiseen on saatu Tekesin tukea vuosina 2014–15.

Alkuperäinen SILAM-mallilla laskettu hetkellinen koivun siitepölypitoisuus 19.5.2016 klo 15 Suomen aikaa.

Lisätietoja:

Pilvi Siljamo, puh. 0503070583, pilvi.siljamo@fmi.fi

Marja Aarnio-Frisk, puh. 0505202147, marja.aarnio@fmi.fi

http://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/Uutiset/Sivut/uusi-siitepolytiedotuksen-mobiilipalvelu-julkaistu-.aspx