Uutinen 10.8.2016

Suomenlinnan aaltopoijun tiedot verkossa

Ilmatieteen laitoksen ja Helsingin kaupungin yhteistyönä hankkiman Suomenlinnan aaltopoijun havainnot on lisätty verkkosivuillemme.
Kuva: Leena Nurmi

Aaltopoiju mittaa aallokon korkeutta, periodia, suuntaa ja veden lämpötilaa. Poiju sijaitsee Suomenlinnan ja Harmajan välillä laivaväylästä hieman länteen. Poiju on keltainen 70 senttimetriä halkaisijaltaan oleva pyöreä teräspoiju joka on ankkuroitu pohjaan. Sijainti on suojaisempi kuin Suomenlahden poijulla, joka sijaitsee ulkomerellä Helsingistä noin 25 kilometriä kaakkoon.

Suomenlinnan poijun kesän aikana mittaama merkitsevä aallonkorkeus on pääasiassa ollut alle 0,5 metriä. Korkeimmillaan merkitsevä aallonkorkeus oli 1,3 metriä jolloin suurimmat yksittäiset aallot olivat arviolta noin 2,4 metrisiä. Lisäksi poiju on mitannut pintaveden lämpötilaa, joka on vaihdellut kesällä 7 - 19 asteen välillä.

Ilmatieteen laitoksella on Itämerellä neljä aaltopoijua avomerellä. Nämä poijut sijaitsevat Pohjoisella Itämerellä, Suomenlahdella, Selkämerellä sekä Perämerellä. Aikaisemmin Helsinki-nimeä kantanut poiju korvautuu nyt Suomenlahti-nimellä.

Aallonkorkeus-palvelu, jossa Suomenlinnan havainnot mukana http://ilmatieteenlaitos.fi/aallonkorkeus