Uutinen 4.10.2016

Revontulten todennäköisyyttä voi seurata verkkosivuiltamme

Avaruussääpalvelumme on täydentynyt revontuliaktiivisuutta kuvaavalla kartalla ja pylväskaaviolla. Kartalta voi katsoa mittausasemien tietoja lähes reaaliajassa.

Kuluneen syyskuun aikana revontulet ovat loimunneet useaan otteeseen eteläistä Suomea myöten. Pohjolan porttien voi odottaa kohoavan taivaalle tiuhaan tahtiin myös tulossa olevan talven aikana, sillä Aurinko puhaltelee nyt erityisen nopeita hiukkasvirtauksia kohti maapalloa.

Revontulten syttymistä ei voi koskaan tarkasti ennustaa. Ne liittyvät kuitenkin läheisesti pieniin magneettikentän häiriöihin, joita Ilmatieteen laitos mittaa havaintoasemillaan. Tätä geomagneettista aktiivisuutta seuraamalla saa nopeasti yleiskuvan siitä, millä seuduilla revontulia todennäköisesti esiintyy.

Avaruussää-sivun Suomen kartalla esitetään edellisten kymmenen minuutin geomagneettinen aktiivisuus. Erillisessä pylväskaaviossa esitetään yhden vuorokauden havainnot eri mittausasemilta.

Revontulten esiintyminen havaintopaikan läheisyydessä on todennäköistä, kun magneettisten häiriöiden voimakkuus ylittää asemakohtaisen kynnysarvon. Kartalla aseman sijainnin osoittava täplä muuttuu punaiseksi, kun viimeisin mittaus ylittää mainitun kynnysarvon, ja pylväskaavioissa kynnysarvo on osoitettu punaisella vaakaviivalla.  

Revontulet esiintyvät tyypillisesti pitkänä itä-länsisuuntaisena vyöhykkeenä. Mittausasemista kannattaa siis seurata ensisijaisesti sitä, joka on lähimpänä oman havaintopaikan leveyspiiriä. Revontulivalo syntyy noin sadan kilometrin korkeudessa ja ylempänä ja näkyy satojen kilometrien päähän, joten lukemien yltäminen punaiselle havaintopaikan pohjoispuolella kertoo, että revontulia voisi näkyä pohjoistaivaalla. Katse kannattaa suunnata taivaalle heti, sillä näytökset kestävät usein vain kymmeniä minuutteja.

Samalle verkkosivulle päivitetään edelleen myös avaruussääpäivystäjän arvio seuraavien päivien avaruussäästä ja revontulten todennäköisyydestä.

Tutustu uudistuneeseen avaruussääpalveluun ilmatieteenlaitos.fi/avaruussaa