Uutinen 21.10.2014

Ilmatieteen laitos kehittää satelliittituotteita ilmastotutkimuksen tueksi

Kuva: EUMETSAT

Euroopan sääsatelliittien käyttöä edistävä järjestö EUMETSAT rahoittaa CM-SAF -projektia (Satellite Application Facility on Climate Monitoring), jossa tuotetaan satelliitttiaineistoista erilaisia ilmastontutkimusta tukevia tuotteita.

Projektin puitteissa kehitetään tuotteita eri ilmastoon vaikuttavista suureista, kuten esimerkiksi eri pilvisuureista, ilmakehän aerosoleista, maanpinnankirkkaudesta ja pinta-albedosto.Tämän lisäksi projektissa tuotetaan pitkiä aikasarjoja samoista aiheista. Näissä hyödynnetään vanhoja satelliittiaineistoja ja pintahavaintoja. Osa tuotteista kattaa Euroopan tai napa-alueet, osa kattaa koko maapallon. Aikasarjoja käytetään ilmastonmuutoksen tutkimisessa.

Suomen Ilmatieteen laitos on tehnyt CM-SAF projektissa pinta-albedotuotteita. Pinta-albedo on yksi keskeisistä maapallon energiataseeseen vaikuttavista suureista, joka vaikuttaa myös ilmastoon. Projektissa lasketaan näkyvän aallonpituuden satelliittiaineistoista Euroopan ja pohjoisen napa-alueen kattavia viikko- ja kuukausikeskiarvoja. Pinta-albedosta on tehty myös 30 vuoden aikasarja, joka kattaa koko maapallon. Näiden tuotteiden avulla voidaan tarkentaa ilmastomalleja.

Ilmatieteen laitos on mukana projektissa, jota vetää Saksan ilmatieteenlaitos Deutcher Wetterdienst. Projektissa ovat mukana myös Ruotsi, Alankomaat, Belgia, Sveitsi ja Iso-Britannia.

Tarkempia tietoja projektista ja tuotteista on sivulla www.cmsaf.eu.

Lisätietoja:

Tutkija Kati Anttila, puh. 050 441 2298, kati.anttila@fmi.fi