Uutinen 20.5.2014

Korkea otsonipitoisuus huononsi ilmanlaatua Virolahdella

Alailmakehän otsonipitoisuus nousi korkeimpiin lukemiin sitten vuoden 2006.

Ilmatieteen laitoksen Virolahden mittausasemalla ilmanlaatu heikkeni huonoksi maanantaina 19.5. otsonipitoisuuksien kohoamisen vuoksi.   Otsonipitoisuudet olivat korkeimmillaan iltapäivällä klo 16 ja 17 välillä, jolloin pitoisuudet ylsivät arvoon 177 µg/m3.  Tämä on vain muutaman yksikön päässä ns. tiedotuskynnysarvosta (180 µg/m3), jolloin alueen väestöä tulisi informoida välittömästi kohonneista pitoisuuksista.  Edellisen kerran näin korkeita otsonipitoisuuksia mitattiin Suomessa vuonna 2006 niin ikään Virolahdella. Tuolloin pitoisuudet kohosivat jopa  195 µg/m3 asti.

Otsoni ei tule hengitysilmaan päästöistä, vaan se muodostuu auringonvalossa muista, lähinnä liikenneperäisistä, saasteista.  Maanantain tilanteessa otsonipitoista ilmaa kulkeutui todennäköisesti Kaakkois-Suomeen eteläsuunnasta. Myös Suomen omat päästöt lisäsivät osaltaan otsonipitoisuutta näissä otollisissa olosuhteissa.

Korkeat otsonipitoisuudet voivat aiheuttaa silmien, nenän ja kurkun limakalvojen ärsytystä. Hengityssairailla voivat myös yskä ja hengenahdistus lisääntyä ja toimintakyky heikentyä. Otsoni voi pahentaa myös siitepölyn aiheuttamia allergiaoireita. 

Otsonipitoisuuksien kehittymistä voi seurata ilmanlaatu.fi -sivustolla.

Lisätiedot:

Erikoistutkija Pia Anttila, puh. 029 539 5410, pia.anttila@fmi.fi

Alailmakehän otsoni Ilmatieteen laitoksen sivuilla: http://ilmatieteenlaitos.fi/alailmakehan-otsoni