Uutinen 23.6.2014

Lentosääpalveluita kaikille ilmailijoille Suomessa

Havaintoja ja ennusteita vuorokauden ympäri.
Kuva: Aarre Paloposki

Ilmatieteen laitos tuottaa havaintoja, ennustuspalvelua ja varoituksia lentosäästä siviili-, sotilas- ja harrasteilmailun tarpeisiin.

"Päätavoitteenamme on tarjota ammattitaitoista ja luotettavaa lentosääpalvelua kaikille ilmailun toimijoille Suomessa", kertoo Helsingin Lento- ja sotilassääpalvelun ryhmäpäällikkö Jarkko Hirvonen.

Lentosääpäivystystä 24 tuntia vuorokaudessa ympäri vuoden

Lentosääpäivystyksessä työskentelee eri puolella Suomea kaikkiaan kolmisenkymmentä henkilöä, joista noin puolet Helsingissä Kumpulassa. Toimipisteitä on Helsingin lisäksi Tampereella, Kuopiossa ja Rovaniemellä. Helsingin ja Rovaniemen toimipisteet ovat avoinna 24 tuntia vuoden jokaisena päivänä.

Lentosäätietoja tuotetaan suurimmille kentille vuorokauden ympäri. Pienemmillä kentillä säätä seurataan ja ennusteita tehdään kenttien käyttöasteen mukaisesti.

"Pienillä kentillä on monesti tilanteita, joissa aamulla kentälle saapuu yksi kone ja illalla toinen. Tällöin lentosäätiedot tuotetaan kohdennetusti juuri aamulle ja illalle", Hirvonen kertoo.

Suoritettuaan tarkasti määritellyn perehdytysjakson hyväksytysti Ilmatieteen laitoksen Lento- ja sotilassääpalvelussa, meteorologit voivat ennustaa lentosäätä. Lentosääennustamista määrittävät Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n standardit, joita myös Suomessa noudatetaan.

Lentosääennustuksia laadittaessa mitataan muun muassa pilvien korkeutta, näkyvyyttä, tuulen nopeutta ja erilaisia sääilmiöitä.

"Sään ennustamiseen käytetään mittalaitteita, mutta myös ihmissilmin tehtävää havainnointia. Helsinki-Vantaan lentokentällä on 24 tuntia vuorokaudessa havainnontekijä, joka on jatkuvasti yhteydessä Ilmatieteen laitoksen lentosääpäivystykseen", Hirvonen kertoo päivystyksen rutiineista.

Ilmatieteen laitoksen havainnontekijöitä on Helsinki-Vantaan lentokentän lisäksi muun muassa Helsinki-Malmin, Tampereen sekä Rovaniemen lentokentillä.

Kesällä ennustaminen usein helpompaa

Voimakkaat ukkoset kesäisin ja jäätävät sateet talvisin ovat esimerkkejä säätilanteista, joissa lentosäätietojen merkitys korostuu erityisesti.

"Kesällä lentosään ennustaminen on helpompaa kuin talvella, koska matalia pilviä ei esiinny niin usein. Toisaalta kesäukkoset ja salamointi aiheuttavat haasteita ennustamiseen", Hirvonen toteaa.

Myös sumuinen ja harmaa sää, jolloin näkyvyys on huono, tekee lentosääennustamisesta työlästä.

Hankalissa sääolosuhteissa lentosääpäivystys voi antaa Suomen ilmatilaan SIGMET-varoituksen, joka auttaa ilmailijoita varautumaan vallitseviin sääoloihin.

Ilmatieteen laitos tarjoaa Purjelennon MM-kisojen sääpalvelut

Purjelennon MM-kisapaikalle Räyskälään lähtee Ilmatieteen laitokselta kahden hengen meteorologitiimi tuottamaan lentosääpalveluita kilpailuorganisaation ja lentäjien käyttöön. Ilmatieteen laitoksen tarjoamat kohdennetut lentosääpalvelut ovat käytössä 16.6.–6.7. eli koko MM-kilpailujen ajan.

"Hienoa, että voimme tarjota osaamistamme kansainvälisen kilpaurheilun käyttöön", Hirvonen toteaa.

Ilmatieteen laitos palvelee lentäjiä ja ilmailuharrastajia myös Ilmailusää-verkkopalvelussa, josta löytyy lentosäätietojen lisäksi satelliitti- ja tutkakuvia, salamatietoja sekä reittisääpalvelua. Palvelu on avoin kaikille ilmailijoille, eikä vaadi erillistä rekisteröitymistä.

"Ilmailusää-palvelusta saa myös ennusteita esimerkiksi tuulesta, kokonaispilvisyydestä ja sadealueista seuraaviksi kolmeksi vuorokaudeksi", Hirvonen kertoo.

Palvelussa on lisäksi mahdollista piirtää kartalle suunniteltu lentoreitti, jonka avulla voidaan listata reitin varrelle osuvat lentosäähavainnot ja -ennusteet. Palvelu toimii yleisimmillä selaimilla ja sitä voidaan käyttää myös älypuhelimilla ja tableteilla.

Lisätietoja:

Lento- ja sotilassääpäivystyksen ryhmäpäällikkö Jarkko Hirvonen, p. 0295 395 779Lentosään palvelupuhelin ilmailijoille, p. 0600 9 3808 (puhelun hinta 2,51 €/min + pvm)Lentosääennusteet Ilmailusää-palvelusta: www.ilmailusaa.fiPurjelennon MM-kisojen 2014 verkkosivut: www.wgc2014.fi