Uutinen 27.3.2017

Virolaissatelliitin mukana tulee lentämään Ilmatieteen laitoksen plasmajarruhyötykuorma

Viron ESTCube-2-satelliittin mukana tulee lentämään myös Ilmatieteen laitoksen rakentama 300 metriä pitkä plasmajarrulieka.
Kuva. http://www.hooandja.ee

Viron opiskelijasatelliittisäätiö (Eesti Tudengisatelliidi Sihtasutus, Estonian Student Satellite Foundation) on käynnistänyt joukkorahoituskampanjan rakentaakseen ja laukaistakseen Viron toisen satelliitin eli ESTCube-2:n. Satelliitti on saanut rahoitusta myös muista lähteistä. Satelliitin mukana tulee lentämään myös Ilmatieteen laitoksen rakentama 300 metriä pitkä plasmajarrulieka, jonka avulla satelliitti on avaruusromuongelman välttämiseksi tarkoitus pudottaa takaisin ilmakehään tehtävän päätyttyä.

Plasmajarrua tutkittiin hiljattain myös Euroopan avaruusjärjestön ESA:n rahoittamassa CleanSat-hankkeessa, jossa todettiin, että laite on hyvin tehokas tapa vähentää avaruusromua. Suomalainen Aalto-1-satelliitti laukaistaan myös kevään aikana Intiasta. Sen mukana lentää 100 metrin pituinen plasmajarrukoe.

Paitsi plasmajarrun demonstraatio, ESTCube-2, on myös prekursorimissio ESTCube-3:lle, jonka tarkoitus on lentää aurinkotuuleen ja siten mitata sähköpurje-efekti oikeassa plasmaympäristössä eli aurinkotuulessa. Plasmajarru- ja sähköpurje-efektit ovat läheistä sukua toisilleen ja plasmajarru- ja sähköpurjelaitteetkin ovat hyvin samankaltaisia. Plasmajarruefektissä käytetään negatiivista liekaa ja madalletaan matalalla radalla lentävän satelliitin korkeutta. Sähköpurjelieka puolestaan on positiivisesti varattu ja vaatii toimiakseen aurinkotuulta. Siten sähköpurje antaa potkua Maan magnetosfäärin ulkopuolella lentävälle alukselle ja mahdollistaa sen liikkumisen aurinkokunnassa lähes rajatta.

Lisätietoja:

Pekka Janhunen, pekka.janhunen@fmi.fi

ESTCube-2 -joukkorahoituskampanjan sivusto: http://www.hooandja.ee/en/node/4295