Ajankohtaista: 2017

Arktiset merialueet esillä YK:n valtamerikonferenssissa New Yorkissa

9.6.2017 13:15

YK:n ensimmäinen valtamerikonferenssi alkoi 5.6 maanantaina. Maailman merien päivään huipentuva huippukokous etsii ratkaisuja merien heikkenevään tilaan. Ilmatieteen laitos nosti esille arktiset merialueet.

Kuva: Niko Tollman

Kuva: Niko Tollman

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Juhani Damski on osa Suomen delegaatiota valtamerikonferenssissa. Damski nosti puheenvuorossaan esille Suomen osaamisen, jota voi hyödyntää arktisilla merialueilla. "Ilmastonmuutos etenee arktisilla alueilla nopeammin kuin missään muualla. Turvallinen ja kestävä toiminta arktisilla merialueilla vaatii myös meteorologista yhteistyötä ja luotettavia havaintoja", hän korosti puheessaan. "Jotta voisimme varautua ilmastonmuutoksen tuomiin muutoksiin, me tarvitsemme havaintoja ja tutkimustietoa arktisten alueen ilmakehästä, mutta myös meristä ja jäästä."

Alueen pitkäjänteistä havainnointia on tärkeää kehittää kansainvälisenä yhteistyönä. Suomi aikoo edistää yhteistyötä voimakkaasti Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskauden aikana. Meteorologinen yhteistyö on nostettu Suomen yhdeksi tärkeimmistä kehityskohteista puheenjohtajuuskauden aikana. 

"Ensimmäiset askelet tähän otetaan elokuussa, jolloin Helsingissä järjestetään Arctic Science Networking Workshop. Tilaisuuden tavoitteena on työstää arktisten maiden yhteistä julkilausumaa siitä, miten arktisten alueiden meteorologista ja meritieteellistä yhteistyötä halutaan kehittää tulevina vuosina", kertoo Juhani Damski.
YK:n konferenssiin osallistuu merikysymyksissä aktiivisten maiden valtionpäämiehiä ja ministereitä, huippuasiantuntijoita sekä kansalaisjärjestöjen ja yritysmaailman edustajia ympäri maailmaa. Suomen delegaatiota johtaa ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka.

Lisätietoja:

Konferenssin verkkosivut: https://oceanconference.un.org
Konferenssia voi seurata suorana verkkolähetyksenä osoitteessa: http://webtv.un.org