Ajankohtaista: 2017

Euroopan säässä suuria lämpötilaeroja

21.6.2017 15:20

Länsi- ja Keski-Euroopassa helteisen kuuma sää on aiheuttanut vakavia metsäpaloja. Suomessa on viileä juhannussää.

Kuva: Toni Amnell

Kuva: Toni Amnell

Suomessa vallitseva viileä juhannussää johtuu Suomen itäpuolella olevasta laajasta matalapaineesta, jonka vuoksi ilmavirtaus on Skandinavian alueella laajalti pohjoisenpuoleinen. Jäämereltä voi tällaisissa tilanteissa keskikesälläkin kulkeutua hyvinkin kylmää ilmaa Suomeen, kuten aiempienkin vuosien juhannusviikkoina on joskus koettu.

Euroopan mittakaavassa laajat matala- ja korkeapaineet kytkeytyvät toisiinsa muodostaen suursäätilanteen. Suursäätilanne puolestaan suosii osassa Eurooppaa viileää ja toisaalla taas hyvin lämmintä säätyyppiä. Tyypillisesti kesän kuumimpien ilmamassojen ulottuessa Suomeen kaakosta, Länsi-Euroopassa on tavanomaista viileämpää. Tämä toimii myös toisin päin. Esimerkiksi juuri nyt, kun Suomessa on tavanomaista viileämpää, Länsi- ja Keski-Euroopassa on hyvin lämmintä. Viime päivinä 30 asteen lämpötilat ovat olleet alueella varsin yleisiä. Erityisen kuumaa on ollut Ranskan, Espanjan ja Portugalin alueella, jossa lämpötila on kohonnut monin paikoin 35 asteen tienoille. Espanjassa ja Portugalissa lämpötila on kohonnut paikoin jopa 40 asteeseen.

Kuiva ja kuuma sää ovat edesauttaneet viime päivinä metsäpalojen syttymistä varsinkin Portugalin alueella. Metsäpaloista aiheutuva savu huonontaa merkittävästi hengitysilmaa. Lisäksi metsäpaloissa on kuollut jo useita kymmeniä ihmisiä. Lähipäivinä metsäpalotilanteelle ei sään puolesta ole tulossa juurikaan helpotusta.

Lisätiedot:

Meteoalarm - Euroopan alueen varoitukset