Ajankohtaista: 2017

Vaaratiedote kertoo välittömästä vaarasta ja täydentää varoituksia

15.8.2017 10:36

Havainnot henkilö- tai omaisuusvahinkoja mahdollisesti aiheuttavasta sääilmiöstä ovat edellytys vaaratiedotteen julkaisemiselle.

Kuva: Ari-Juhani Punkka

Kuva: Ari-Juhani Punkka

Ilmatieteen laitos antoi lauantaina 12.8. klo 18.55 vaaratiedotteen erittäin voimakkaista ukkospuuskista. Vaaratiedote on harvinainen: edellisen kerran Ilmatieteen laitos on antanut vaaratiedotteen 27.6.2013 Elviira-myrskyn yhteydessä ja sitä ennen 26.12.2011 Tapani-myrskyn yhteydessä.

Vaaratiedotteen julkaisu edellyttää havaintoja vaaraa aiheuttavasta säästä

Ilmatieteen laitos on lain mukaan yksi niistä viranomaisista, joka voi antaa vaaratiedotteen. Tiedote voidaan antaa, jos tapahtuma aiheuttaa hengen- tai terveysvaaran tai vaaran omaisuuden vaurioitumiselle tai tuhoutumiselle merkittävässä määrin. Vaaratiedotteen julkaisukriteerit ovat hyvin korkeat. Ilmatieteen laitos antaa vaaratiedotteen, kun meteorologiset kriteerit täyttyvät, vaaratiedotteen avulla voidaan antaa tarkempaa tietoa kuin tavallisella varoituksella, voimakas sääilmiö iskee parin lähitunnin aikana tai on jo tietoa tuhoista.

Ilmatieteen laitos varoittaa vaaraa aiheuttavista sääilmiöistä varoituskartalla näkyvin varoituksin, viranomaiskanavien välityksellä sekä median ja sosiaalisen median välityksellä.

Lauantain ukkospuuskista annettiin ensimmäinen keltaisen tason varoitus torstaina klo 12. Perjantai-iltapäivällä klo 15 annettiin oranssin tason varoitus.  Keltainen varoitustaso tarkoittaa, että sääilmiö on mahdollisesti vaarallinen. Oranssi varoitustaso kertoo, että ilmiö on vaarallinen.

"Kiira-rajuilma eteni Suomenlahden länsiosasta Lahden seudulle noin 100 km/h nopeudella. Näin nopeasti etenevät ukkospuuskat ovat hyvin harvinaisia", Ilmatieteen laitoksen valmiuspäällikkö Ari-Juhani Punkka sanoo. 

"Valmistauduimme huolella vaaratiedotteen antamiseen etukäteen, jotta vaaratiedote saatiin matkaan heti, kun saimme ensimmäiset vaaratiedotteen julkaisemisen kriteerit ylittävät havainnot rajuista tuulista Suomenlahden havaintoasemilta."

Lisätietoja:

Valmiuspäällikkö Ari-Juhani Punkka, ari-juhani.punkka@fmi.fi, puh. 029 539 3630.

Lisätietoa varoituksista Ilmatieteen laitoksen sivuilla.