Uutinen 19.12.2014

Vuoden 2004 tsunami antoi kimmokkeen LUOVA-järjestelmän kehittämiseen

LUOVAn kautta välitetään tietoa luonnononnettomuuksista turvallisuusviranomaisille

Aasiassa tapaninpäivänä vuonna 2004 tapahtunut maanjäristys- ja tsunamikatastrofi nosti esiin tarpeen tehostaa viranomaisten välistä viestintää luonnononnettomuuksiin liittyen. Aasian katastrofia selvittänyt tutkijalautakunta esitti, että Suomessa on tarve luonnononnettomuuksista varoittavalle järjestelmälle. Liikenne- ja viestintäministeriön tilauksesta asiantuntijalaitosten ja turvallisuusviranomaisten välille rakennettiin yksi yhteinen tietokanava, joka tuottaa ja välittää luonnononnettomuuksista ajantasaista ja ennakoivaa tietoa mahdollisimman nopeasti ja ymmärrettävästi.

Varoitusjärjestelmän suunnittelu ja toteutus tehtiin yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen, Helsingin yliopiston Seismologian instituutin ja Ilmatieteen laitoksen kanssa. Projektia johti LVM:n asettama ohjausryhmä.

LUOVA tuottaa tietoa luonnononnettomuuksista turvallisuusviranomaisille

LUOVA-järjestelmä otettiin käyttöön pilottiasiakkaiden kanssa vuonna 2010. Ilmatieteen laitos vastaa LUOVAssa sääilmiöihin sekä meriveden korkeuteen liittyvistä varoituksista, Helsingin yliopiston Seismologian instituutti tuottaa tietoa maanjäristyksistä ja Suomen ympäristökeskus (SYKE) vesistötulviin liittyvistä varoituksista.

Ajantasaisen LUOVA –järjestelmän toimintaedellytys on päivittäinen ympärivuorokautinen päivystys. LUOVA-päivystystoiminta tapahtuu Ilmatieteen laitoksen turvallisuussääpäivystyksen yhteydessä. Toinen tärkeä edellytys toiminnalle on tietojärjestelmä, jonka avulla seurataan maailmanlaajuisesti eri tietolähteitä sekä analysoidaan uhkia, riskejä ja toteutuneita luonnononnettomuuksia.

Luonnononnettomuksien seurantaa kotimaassa ja maailman laajuisesti

LUOVA-päivystyksessä seurataan hyvin kattavasti erilaisia luonnonilmiöitä. Turvallisuusviranomaiset saavat LUOVAn välityksellä tietoa Suomessa tyypillisesti myrskyistä, ukkosista, rankkasade- ja vesistötulvista, lumisateista, metsäpaloista ja meriveden korkeudesta. Euroopan tasolla seurataan erityisesti myrskyjä, tulivuorenpurkauksia, lumisateita sekä metsäpaloja. Koko maailman laajuisesti seurataan maanjäristyksiä, tulivuorenpurkauksia, trooppisia hirmumyrskyjä sekä tsunameja.

LUOVA-toimintaa kehitetään joustavasti ja asiakaslähtöisesti, Ilmatieteen laitoksen Sää- ja turvallisuuskeskuksen päällikkö Juhana Hyrkkänen sanoo. – Viimeisimpänä LUOVA-seurantaan on tullut mukaan myös avaruussääaiheet eli aurinkomyrskyt, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa esimerkiksi tietoliikennehäiriöitä. LUOVAn taustalla on siis hyvin kattava asiantuntijaverkosto seismologeista ja hydrologeista meteorologeihin ja avaruussään tutkijoihin.

Kansainvälisten tsunami-varoituskeskusten ilmoitukset ja tsunamivaroitukset tulevat LUOVA-järjestelmän ylläpitäjille automaattisesti, joten LUOVA-järjestelmä on tilanteen tasalla myös tässä suhteessa. Myös Suomen rannikon vedenkorkeutta seurataan ja ennustetaan jatkuvasti, jolloin poikkeuksellisista tilanteista voidaan varoittaa etukäteen.

LUOVAn tavoitteena on tehostaa luonnononnettomuuksien tilannekuvaa. Järjestelmän kautta viranomaiset saavat mahdollisimman tarkan tiedon ja vaikutusarviot väestön turvallisuutta tai infrastruktuurin toimivuutta uhkaavasta luonnonhäiriöstä. Näiden tietojen perusteella viranomaiset määrittävät oman toimintansa ja varoittavat väestöä.

Lisätiedot:

Sää- ja turvallisuuskeskus –yksikön päällikkö Juhana Hyrkkänen,  juhana.hyrkkanen@fmi.fi, puh. 029 539 3495Yhteyspäällikkö Kristiina Säntti, kristiina.santti@fmi.fi, puh. 029 539 4163