Uutinen 7.10.2011

Sääennusteiden teossa säätyyppi ja vuodenaika vaikuttavat - SYKSY

Ensimmäisenä tutustumme syksyn haasteisiin.

Siihen, kuinka hyvin sääennuste osuu keskimäärin oikein, vaikuttaa muun muassa sääennusteen pituus, ennustettavien ilmiöiden koko, vallitseva säätyyppi ja vuodenaika. Jokaisella vuodenajalla on omat erikoisuuteensa, jotka tekevät sääennusteiden tekemisestä haasteellisempaa. Ensimmäisenä tutustumme syksyn aiheuttamiin haasteisiin.

Sääennusteiden osuvuudessa on muutama nyrkkisääntö. Tärkein niistä on se, että vuorokauden parin ennuste on aina parempi kuin kymmenen vuorokauden ennuste. Toinen sääntö on se, että laajat, pitkäikäiset ilmiöt, esimerkiksi laajat korkeapaineet, voidaan ennustaa pidemmäksi aikaa kuin pienikokoiset ja vain hetken elävät ilmiöt, kuten sadekuurot.

Syksyn haasteina pienialaiset sateet ja sumut

Syksylle tunnusomaista on se, että ilma kylmenee usein portaittain. Tällaiset muutokset voidaan usein ennustaa hyvin jo viikkoa ennen. Syksyiseen aikaan ennustamista vaikeuttavat eniten sumut, sumupilvet ja merelliset sadekuurot.

Syksyllä sumut ovat maalla yleisempiä kuin merellä ja ne ovat usein hyvin paikallisia.– Alkusyksystä ennusteessa lukee usein, että yöllä ja aamulla sumua tai sumupilveä, joka hälvenee. Kun syksy edistyy, voikin käydä niin, että sumupilvet eivät hälvene vaan peittävät taivaan koko päivän. Tällöin myös lämpötila jää ennustettua alemmaksi, ylimeteorologi Sari Hartonen kertoo.

Sadekuurot ja ukkoset jaksavat kehittyä alkusyksystä samoin kuin loppukesästä merellä voimakkaammiksi kuin maalla. Ne voivat ilmavirtauksen mukana tulla myös mantereen puolelle. Sitä, mihin ne ajautuvat, on usein hankala ennustaa, koska ne ovat kooltaan pieniä ilmiöitä.

–Suhteellisen helppoa on ennustaa, että etelärannikolle ajautuu sadekuuroja aamun aikana, mutta se, ajautuvatko ne Hankoon vai Helsinkiin, voidaan sanoa vasta muutamaa tuntia aikaisemmin, toteaa ylimeteorologi Sari Hartonen.

Syksyllä suhteellisesti lämmin meri tai isoimmat järvet lämmittävät ja kosteuttavat ilmaa, jolloin meri voimistaa toisinaan yllättävästi loppusyksyn ja alkutalven lumisateita.

Lue lisää:Eri sääsuureiden ennustettavuudesta: ilmatieteenlaitos.fi/kuinkapitkallesaatavoiennustaaSääennusteiden osuvuudesta: lmatieteenlaitos.fi/saaennusteet-parantuvatSääennusteiden vaihtelusta päivästä toiseen: ilmatieteenlaitos.fi/saaennuste-vaihtelee-paivasta-toiseen