Uutinen 8.1.2018

Luontokuvaaja Konsta Punkka ikuistaa kuviin kasvihuonekaasujen mittausta Pallaksella

Luonto- ja eläinkuvillaan maailmanmaineeseen noussut "oravakuiskaaja" Konsta Punkka vierailee Pallaksen mittausasemalla.
Kuva: Katri Ahlgren

Punkka kuvaa kasvihuonekaasujen mittausta Lapin kaamoksessa, erityisesti Pallastunturilla olevalla Ilmatieteen laitoksen mittausasemalla, joka on osa ICOS-verkostoa. ICOS on kasvihuonekaasuja mittaava tutkimusverkosto, johon kuuluu 140 mittausemaa ja 12 Euroopan maata. Lapissa asemia on viisi. Konsta Punkka ikuistaa Lapin kaamosta osana ICOS:in euroopanlaajuista kuvauskiertuetta. Suomen kohteeksi valikoitui Pallas, sillä se on verkoston pohjoisimpia asemia. "Lapin luonto ja kaamos ovat jotakin aivan erityistä", sanoo Punkka, joka on vieraillut Lapissa useita kertoja aiemminkin. ICOS:in kuvauskiertueen parhaimpana puolena Punkka pitää mahdollisuutta vierailla ja kuvata hienoissa luontokohteissa. "On hienoa nähdä miten ihmiset eri puolilla Eurooppaa työskentelevät ilmastonmuutoksen estämiseksi", hän kertoo.

Nyt 23-vuotias Konsta Punkka nousi maailmanmaineeseen muutamia vuosia sitten instagram-tilille lataamiensa poikkeuksellisten luontokuvien kautta. Punkan kuvissa eläimet eläimet katsovat suoraan kameraan ja joskus jopa syövät kädestä.

"Tämän kiertueen aikana on havainnut ilmaston muuttumisen tosi konkreettisesti. On ollut hyvä tilaisuus kuulla asiantuntijoiden suusta, miten sitä tutkitaan ja miten se vaikuttaa eri alueilla," Punkka sanoo.

Kasvihuonekaasut kulkeutuvat tuhansia kilometrejä etelästä pohjoiseen

Ilmatieteen laitoksen ylläpitämä Pallaksen asema on tärkeä linkki ICOS-verkostossa: asema sijaitsee otollisesti eri ilmastovyöhykkeiden raja-alueilla, ja mittaustieto toimii hyvin erilaisissa mallinnuksissa.

"Lisäksi Pallaksen mittaukset antavat hyvää vertailutietoa siitä, miten kansoittuneen Euroopan päästöt kulkeutuvat jopa tuhansia kilometrejä etelämmästä arktiselle alueelle", kertoo Ilmatieteen laitoksen kasvihuonekaasututkimuksen asiantuntija Tuomas Laurila.

Kasvihuonekaasujen esiintymistä on tärkeä mitata eri puolilla maapalloa, jotta saadaan tarkkaa tietoa ilmastonmutoksesta ja sen etenemisestä. ICOS, Integrated Carbon Observation System tekee tätä mittaustyötä Euroopassa. Suomessa on 13 ICOS -mittausasemaa, jotka useimmiten ovat joko Ilmatieteen laitoksen tai eri yliopistojen asemien yhteydessä. Lapissa sijaitsevat Pallaksen alueen kolmen aseman lisäksi Sodankylä, Kaamanen ja Värriö Sallan kunnassa.

Lisätietoa:

Ryhmpäällikkö Tuomas Laurila; tuomas.laurila@fmi.fi

Katri Ahlgren, ICOS – Integrated Carbon Observation Systempuh. 040 350 2557, katri.ahlgren@icos-ri.eu

Integrated Carbon Observation System, ICOS, on Euroopan laajuinen tutkimusverkosto, joka tuottaa tieteellistä ja standardoitua dataa kasvihuonekaasujen esiintymisestä ilmakehässä, sekä kasvihuonekaasujen vaihdosta ilmakehän, maan, ja merien välillä. Tiedon perusteella voidaan esimerkiksi arvioida ilmastonmuutosta hillitsevien toimien tehokkuutta. ICOSilla on yhteensä yli 140 tutkimusasemaa 12 Euroopan maassa. Toimintaa rahoittavat ICOS:in jäsenmaat, joista Suomi on yksi vahvasti mukana oleva. ICOS:in pääkonttori sijaitsee Helsingin Kumpulassa. Englanninkielinen verkkosivu: www.icos-ri.eu Twitter: https://twitter.com/icos Instagram: www.instagram.com/icosri