Uutinen 18.4.2018

Alkukesästä tulee olla tarkkana UV-säteilyn kanssa

Kesän lähestyessä tulee palauttaa mieleen auringolle altistumisen riskit. Ilmatieteen laitos mittaa otsonin ja UV-säteilyn määrää päivittäin ja haluaa muistuttaa, että ultraviolettisäteilyltä tulee suojautua tänäkin kesänä.
Photo: Shutterstock

"Kun ihmiset kuoriutuvat keväällä talvivaatteistaan, on iho herkkä palamaan. Iho on talven jäljiltä ohuimmillaan, ja peitettynä pysynyt iho on välttynyt pitkään auringon säteilyltä, mikä vaikuttaa jonkin verran palamisherkkyyteen", Ilmatieteen laitoksen tutkija Anu Heikkilä kertoo.

"Ihon palaessa päällimmäisten ihosolujen DNA vaurioituu. Iho kuolee, mutta palaminen jää muistiin syvempiin ihosoluihin. Kaikissa ihmisen soluissa on muisti. UV-säteily ja palaminen ovat todellinen riski, etenkin toistuva palaminen on todettu merkittäväksi ihomelanoomalle altistavaksi tekijäksi", Anu Heikkilä sanoo.

UV-säteilyltä tulee suojautua, kun indeksi saavuttaa arvon 3

UV-säteilyn voimakkuus kerrotaan UV-indeksin eli UVI:n avulla. Indeksin vaihteluun vaikuttaa ennen kaikkea auringon korkeuskulma, joka riippuu sekä vuoden- että vuorokauden ajasta. Muita vaikutustekijöitä ovat pilvisyys, korkeus merenpinnasta, maan tai meren pinnan heijastavuus ja ilmakehän otsonin määrä.

Korkea lämpötila ei välttämättä tarkoita voimakasta UV-säteilyä, sillä UV-säteilyn määrä riippuu paitsi yläilmakehän otsonista ja pilvisyydestä, myös siitä kuinka korkealla aurinko on. Jos pilvetön hellejakso sattuu Suomessa lähelle juhannusta, jolloin aurinko on korkeimmillaan, on UV-säteily erityisen voimakasta. Heinäkuun puolenvälin jälkeen vastaava hellejakso ei niin helposti aiheuta yhtä voimakasta UV-säteilyä.

Ihmisen on syytä suojautua UV-säteilyltä kun indeksi saavuttaa arvon 3. Mitä lyhyempi varjo auringonpaisteessa jää, sitä voimakkaampaa säteily on. Helppo muistisääntö polttavalta auringolta suojautumiseen on seuraava: jos varjosi on alle puolitoista kertaa oma pituutesi, on UV-indeksi jo vähintään kolme. Omalla käyttäytymisellään voi huomattavasti vaikuttaa UV-säteilylle altistumiseen. Pilvettömänä päivänä noin puolet UV-säteilystä tulee auringon suorana säteilynä. Toinen puoli saadaan muualta taivaalta ns. hajasäteilynä. Avoimella paikalla kuten vesillä, rannalla tai heinäpellolla UV-altistus voi tästä syystä olla yllättävän suuri. Kesäpäivän koko UV-säteilystä noin puolet tulee kello 11 – 15 välisenä aikana, joten auringossa oleskelua kannattaa välttää keskipäivällä. Etenkin lasten ja nuorten suojaaminen liialliselta auringolta on tärkeää.

Ilmatieteen laitoksen verkkosivujen UVI-palvelusta voi tarkistaa alkavan päivän UV-indeksin ennusteen yli 60 paikkakunnalle ympäri maailmaa. http://ilmatieteenlaitos.fi/uvi-ennuste

Lisätietoja:

Tutkija Kaisa Lakkala, puh. 040 747 6792, kaisa.lakkala@fmi.fi

Tutkija Anu Heikkilä, puh. 029 539 4151, anu.heikkila@fmi.fi