Uutinen 3.7.2018

Haminan mareografi toiminnassa 90 vuotta

Vedenkorkeuden mittaus aloitettiin Haminassa vuonna 1928. Tämän viikon perjantaina 6.7. myös yleisö pääsee tutustumaan mareografin toimintaan.
Kuva: Katri Leinonen

Meriveden korkeutta mitataan Suomen rannikolla neljällätoista asemalla. Näitä mareografeiksi kutsuttuja asemia on tasaisin välein rannikkoa pitkin aina Kemistä Haminaan asti. Kaksi vanhinta ovat Suomen Tiedeseuran vuonna 1887 Hankoon ja vuonna 1904 Helsinkiin perustamat mareografit.

Suurin osa mareografeista on perustettu 1920-luvulla. Haminassakin mittaukset aloitettiin vuonna 1928. Porvoon Emäsaloon vuonna 2014 perustettu mareografi on kovin nuori muihin verrattuna. 

Mittaustoiminta alkoi Haminan Pitäjänsaaressa 1.7.1928 rakennusmestari J. Nygrén rakentamassa mareografirakennuksessa. Mareografissa on kiinteärakenteinen mittauskaivo, joka on yhteydessä mereen kapealla yhdysputkella. Yhdysputken tarkoituksena on vaimentaa aallokon vaikutus. Kaivossa kelluva uimuri nousee ja laskee merenpinnan mukana ja liike rekisteröidään digitaalisena signaalina.

Vaikka rekisteröintitekniikka on vuosien varrella uudistunut useampaan otteeseen, on vedenkorkeuden mittaustekniikka kaivoineen ja uimureineen edelleen sama kuin se oli vuonna1928.

Vedenkorkeuden seurantaa kolmannessa polvessa

Mareografin mittaustarkkuutta seurataan viikoittaisilla kontrollimittauksilla, ja tätä tehtävää hoitaa yleensä paikallinen mareografinhoitaja.

Haminassa vuonna 1928 ensimmäiseksi hoitajaksi saatiin satamakapteeni M. Mälkiä. Joulukuussa 1932 hoitajana aloitti viereisen luotsiaseman luotsivanhin Werner Tuomala. Vuodesta 1961 alkaen hänen poikansa Hannu jatkoi isänsä työtä. Tuomalan perheen pitkä hoitajuusperinne jatkuu edelleen, kun nykyisenä hoitajana toimii Hannun poika Toni. 

Vedenkorkeudet ennätykset Haminassa

Haminan mareografin vedenkorkeuden nousuennätys on vuodelta 2005. Tuolloin koko Suomenlahden rannikolla merivesi nousi ennätyslukemiin kovan länsituulen, syvän matalapaineen ja Suomenlahden vedenkorkeuden edestakaisen ominaisheilahduksen yhteisvaikutuksesta.

Haminassa edellinen ennätyslukema ylitettiin jopa 31 senttimetrillä, kun merivesi nousi 9.1.2005 klo 11:26 lukemaan +197 cm. Maksimiarvoa ei olisi välttämättä saatu tallennettua ilman mareografinhoitaja Hannu Tuomalaa, joka neuvokkaasti kahlasi mareografille nostamaan kaivon kannen pois, antaen näin uimurille enemmän tilaa nousta veden mukana. 

Vastaavasti tuulen, ilmanpaineen ja Suomenlahden ominaisheilahtelun yhteisvaikutuksesta 20.3.2013 Haminassa vesi laski ennätysalhaiseksi -116 senttimetriin. Tämä mahdollistui, kun pitkä korkeapainejakso oli painanut meriveden matalaksi koko Itämeren alueella. Lisäksi useamman päivän kestänyt koillistuuli ajoi vettä pois Suomen rannikolta.

Lisätietoja:Vedenkorkeuden mittaaminen mareografilla

Merivedenkorkeus Ilmatieteen laitoksen mittausasemilla nyt

Haminan mareografilla Avoimet ovet perjantaina 6.7.

Haminan mareografin toiminnan 90. vuotta juhlitaan Avoimet ovet –tapahtumalla perjantaina 6.7.2018. Tapahtumassa yleisö voi tutustua vedenkorkeuden mittaamiseen ja Ilmatieteen laitoksella tehtävään vedenkorkeustutkimukseen. 

Paikalla on myös mareografinhoitaja, joka seuraa mareografin mittaustarkkuutta viikoittaisin kontrollimittauksin.

Tervetuloa! Tilaisuus on maksuton ja avoinna yleisölle.

Aika: perjantai 6.7.2018 kello 12.30 – 15.00

Paikka: Varvinkatu 7, Hamina, Pitäjänsaaren kaakkoiskulma

Lisätietoja: Katri Leinonen puh. 029 539 6610, katri.leinonen@fmi.fi