Uutinen 8.2.2013

Uusi Vesilläliikkujan sääopas kertoo perustietoja säästä

Ilmatieteen laitos ja Ursa ovat yhdessä julkaisseet Vesilläliikkujan sääoppaan.

Kirja on tarkoitettu perusoppaaksi säästä ja meriasioista vesilläliikkujille. Siinä huomioidaan meren lisäksi myös järvet. Kirja korvaa vajaa 10 vuotta sitten ilmestyneen Sää- ja meritietokirjan.

Vesilläliikkujan sääopas julkaistiin Helsingissä 8. helmikuuta avautuneilla Venemessuilla. Kirjan saa ostettua mm. Ursan verkkokaupasta: http://www.ursa.fi/kirjakauppa/. Sitä on myynnissä myös Venemessuilla Suomen Navigaatioliiton ja Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n osastoilla.

Sää on tärkeä aina, kun liikkuu vesillä, purjehtii sitä isolla purjeveneellä tai meloo kajakilla Sään lisäksi aallokko ja veden korkeuden vaihtelut täytyy ottaa toisinaan huomioon. Ennakointi lisää vesillä liikkumisen turvallisuutta. Mitä enemmän ymmärtää säätä ja toimii sen mukaan, sitä turvallisempaa veneily on. Ilmatieteen laitokselle veneilijöiden turvallisuus on tärkeää.

Kirjassa on 11 lukua. Kirjan alussa kerrotaan, mitä asioita säästä tulisi ottaa huomioon vesille lähtiessä ja vesillä ollessa. Kirjassa käydään läpi nykyiset varoitukset, joita veneilijät tarvitsevat merillä ja järvillä. Uusia varoituksia on tullut viime aikoina käyttöön, ja niistä osa on veneilijöille erittäin hyödyllisiä. Kirjassa on asiaa sääennusteista ja niiden tulkinnasta sekä erilaisista tuotteista. Vesille ei ole syytä mennä katsoen yhden paikan ennustetta, vaan vesille tarkoitettuja tuotteita kuten Ilmatieteen laitoksen verkkosivujen ilmanpaine- ja tuulianimaatiota sekä varoituksia.

Kirjassa kerrotaan perusasioita sääilmiöistä, kuten rintamista että korkea- ja matalapaineista. Vesillä tärkeät tuulet, rajuilmat ja näkyvyyteen vaikuttavat asiat käydään myös läpi. Kirjassa on tietoa myös aallokosta, meriveden korkeudesta, virtauksista ja Suomen rannikoiden jäistä. Säähavaintojen teko on muuttunut automaation myötä hyvin paljon. Kirjassa esitellään nykyiset havaintolaitteet ja miten havaintoja on syytä tulkita.

Vesilläliikkujan sääopas ei vaadi aikaisempaa perehtymistä meteorologiaan, vaan toimii johdantona sään ihmeelliseen maailmaan. Siitä löytyy kuitenkin uutta tietoa myös kokeneelle sään ja veneilyn harrastajalle. Kirjan voi lukea alusta loppuun tai sitten sillä hetkellä kiinnostavaa lukua. Se on myös näppärä ottaa mukaan veneretkille ja mahtuu pieneen tilaan.

Vesilläliikkujan sääopasta ovat olleet tekemässä useat Ilmatieteen laitoksen asiantuntijat ja sen päätoimitti ylimeteorologi Sari Hartonen. Kirjaa on saatavissa Ursan verkkokirjakaupasta ja hyvin varustetuista kirjakaupoista.

Lisätietoja:

Ylimeteorologi Sari Hartonen, puh. 029 539 3444, sari.hartonen@fmi.fiLue lisää: www.ilmatieteenlaitos.fi/vesillaliikkujansaaopas

Osta kirja:http://www.ursa.fi/kirjakauppa/index.php?TOIMINTO