Uutinen 14.7.2015

UV-säteilyltä tulee suojautua myös koleana kesänä

Ilmatieteen laitos on varoittanut tänä kesänä kahdeksan kertaa voimakkaasta UV-säteilystä. Keskimäärin koko kesän aikana UV-indeksi nousee kuuteen noin kahdeksana kertana kesässä. UV-säteilyn suhteen kesä on ollut siis hyvin keskiverto.
Kuva: Kirsti Kotro

Huhti-kesäkuussa UV-indeksi on ollut keskimäärin viitisen prosenttia pitkäaikaista keskiarvoa alhaisemmalla tasolla. Voimakkaan UV-säteilyn raja eli päivän suurimman UV-indeksin arvo 6 on kuitenkin tänä vuonna saavutettu jo kahdeksana päivänä. Keskimäärin UV-indeksin arvo 6 saavutetaan kahdeksana päivänä vuodessa.

Tutkija Anu Heikkilä Ilmatieteen laitokselta muistuttaa, ettei lämpötilalla ole mitään tekemistä UV-säteilyn voimakkuuden kanssa, eikä säteilyä pysty iholla aistimaan. "Tämän takia myös näin koleanakin kesänä iho ja silmät on suojattava. Erityisesti suojaa tarvitsevat lapset, joiden iho ja silmät ovat paljon herkemmät kuin aikuisilla", Heikkilä toteaa. Lähipäivinä UV-indeksi on 4 – 5. UV-säteilyltä on syytä suojautua, kun arvo on kolme tai korkeampi.

Korkea lämpötila ei välttämättä tarkoita voimakasta UV-säteilyä, sillä UV-säteilyn määrä riippuu paitsi yläilmakehän otsonista ja pilvisyydestä, myös siitä kuinka korkealla aurinko on. Jos pilvetön hellejakso sattuu Suomessa lähelle juhannusta, jolloin aurinko on korkeimmillaan, on UV-säteily erityisen voimakasta. Heinäkuun loppupuolelle osuvaan hellejaksoon voimakas UV-säteily liittyy harvemmin.  Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla on nähtävissä ennustetun UV-indeksin lisäksi myös lähes reaaliaikaiset UV-indeksin mittaukset kuudelta kotimaiselta paikkakunnalta. Tulokset kuvaavat hyvin sitä, kuinka UV-säteily vaihtelee vuorokauden aikana auringon korkeuskulman ja pilvisyyden mukaan. Suomen kesässä päivän ylin UV-indeksi on korkeimmillaan varhain iltapäivällä. Aamulla ennen klo 10:ä ja iltapäivällä klo 17:n jälkeen UV-säteily pysyy kohtalaisen alapuolella.

Lisätietoja:

Tutkija Anu Heikkilä, puh. 050 338 4854, anu.heikkila@fmi.fi

http://ilmatieteenlaitos.fi/uvi-ennuste