Uutinen 14.8.2015

El Niño-ilmiöstä ennustetaan voimakasta

Trooppisesta El Niño-ilmiöstä ennustetaan voimakasta. Merivesiä lämmittävän ja sateisuuteen vaikuttavan ilmiön vaikutus Euroopan sääolosuhteisiin on vähäinen.
Kuva: Eija Vallinheimo

El Niño -ilmiön synnystä on saatu kesän aikana viitteitä päiväntasaajan läheisyydessä Tyynellämerellä. Alueella on havaittu sekä meriveden pintalämpötilan että syvempien vesikerrosten lämpötilojen kohonneen kesä- ja heinäkuussa. Tietokonemallit ja asiantuntijat arvioivat El Niño -ilmiöstä voimakasta.

Ilmiö lämmittää merivesiä ja lisää sateita

3-7 vuoden välein esiintyvässä El Niño-ilmiössä merivesi muuttuu tavanomaista lämpimämmäksi trooppisen Etelä-Amerikan rannikolla Tyynenmeren itäosassa. Myös sateet lisääntyvät Amerikan rannikolla, kun taas Kaakkois-Aasiassa ja Australiassa kärsitään kuivuudesta. Ilmiö vaikuttaa myös laajemmin ilmakehän kiertoliikkeeseen. Vastakkainen ilmiö El Niñolle on La Niña-ilmiö, jossa merivesi on Tyynenmeren itäosassa tavanomaista kylmempää.El Niño-ilmiö on hyvä esimerkki meren ja ilmakehän välisestä vuorovaikutuksesta. Ilmiössä meriveden pintalämpötilan nousu heikentää pasaatituulia. El Niñoa on tutkittu ahkerasti viimeisten sadan vuoden aikana, ja nykyisin sen alkamista pystytään myös jossain määrin ennustamaan.

Vaikutus Eurooppaan vähäinen

El Niño-ilmiö aiheuttaa poikkeavia sääolosuhteita myös muualla Tyynen valtameren ja päiväntasaajan alueella esimerkiksi Kaliforniassa ja Brasiliassa. Euroopassa ilmiö saattaa vaikuttaa jossain määrin tulevan talven säätiloihin, mutta ei hallitsevasti. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan El Niño- ja La Niña-ilmiöillä ei näy olevan selvää vaikutusta Suomen talvien keskilämpötiloihin. El Niño-talvina sademäärä näyttäisi olevan hieman tavanomaista pienempi ja La Niña-talvina päinvastoin, mutta tilastollinen yhteys on hyvin heikko. Ilmatieteen laitos seuraa kuitenkin ilmiötä, koska sen vaikutus on merkittävä muun muassa ilmastotutkimuksessa. Etenkin voimakkaiden El Niño-ilmiöiden aikana globaali keskilämpötila saattaa nousta poikkeuksellisen korkeaksi. Viimeksi näin on käynyt vuonna 1998.

Lue lisää:

NOAAn tiedote El Niño –ilmiöstä:  https://www.climate.gov/news-features/blogs/enso/august-2015-el-ni%C3%B1o-update-supercalifragilisticexpealidocious