Avaruussää 27.3.2017 klo 21:30

Avaruusmyrskyjä tänään ja huomenna.

Laajasta Auringon koronan aukosta lähtenyt nopea aurinkotuuli saavutti Maan varhain maanantaiaamuna. Siitä lähtien on geomagneettista myrskyä jatkunut iltaan asti, kohtalainen geomagneettinen myrskykin saavutettiin (G2, Kp=6). Nopea, ajoittain n. 700 km/s yltävä, aurinkotuuli jatkunee keskiviikkoon asti. G2-tason geomagneettiset myrskyt ovat edelleen mahdollisia ja revontulet voivat yltää eteläiseenkin Suomeen. Maanantai-illan kuluessa aurinkotuulen magneettikenttä on heikentynyt ja Etelä-Suomeen ulottuvien revontulten todennäköisyys on tarkistettu kohtalaiseksi kuluvan yön osalta.

Auringon pinnalla erottuu pari voimakasta pilkkualuetta ja roihujen mahdollisuus on kohonnut. Auringon roihupurkauksilla ei ole suoraa vaikutusta revontuliin.

 

Revontulten todennäköisyys Etelä-Suomessa

Tänään ja yöllä Huomenna 2–3 vrk.
kohtalainen
todennäköisyys
kohtalainen
todennäköisyys
kohtalainen
todennäköisyys

 

27.3.2017

Aktiivisuus nyt

Avaruussään aktiivisuus nyt

  • Revontulet epätodennäköisiä
  • Revontulet todennäköisiä

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Pylväskaavio näyttää magneettisen häiriöisyyden kuluneen vuorokauden aikana. Asemien sijainti ja viimeisin lukema esitetään myös kartalla.

Revontulten esiintyminen havaintopaikan läheisyydessä on todennäköistä, kun magneettisten häiriöiden voimakkuus ylittää tietyn asemakohtaisen kynnysarvon. Tämä kynnysarvo on esitetty pylväskaaviossa punaisella vaakaviivalla. Kartalla aseman sijainnin osoittava täplä muuttuu punaiseksi, kun viimeisin mittaus ylittää mainitun kynnysarvon.

Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen automaattisten magnetometriasemien mittauksiin. Sodankylän mittauksen tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio. Revontulikameroiden kuvia sekä vanhempia magneettikenttämittauksia on saatavissa Auroras Now -palvelusta. Lisätietoa avaruussäästä Teematiedossa. Katso myös pilvisyystilanne.