Avaruussää 9.12.2016 klo 12:15

Maa on nopeassa aurinkotuulessa ja revontulet ovat mahdollisia koko loppuviikon.

Nopea aurinkotuuli laajasta Auringon koronan aukosta jatkuu toista päivää: eilen illalla klo 21-22 geomagneettiset häiriöt olivat voimakkaita Lapista Oulujärven asemalle asti ja geomagneettisen myrskyrajan tuntumassa oltiin yöllä pitkään (Kp 4). Aurinkotuulen nopeus on pysytellyt torstaista lähtien välillä 600-700 km/s ja sen magneettikenttä voimakkuudeltaan alle 10 nT ja enemmän pohjois- kuin eteläsuuntaisena.

Nopean aurinkotuulen jakso jatkunee ainakin sunnuntaille. Vähäiset geomagneettiset myrskyt (G1) ja revontulet ovat mahdollisia keskistä ja etelä Suomea myöten.


Tänään ja yöllä Huomenna 2–3 vrk.
kohtalainen
todennäköisyys
kohtalainen
todennäköisyys
kohtalainen
todennäköisyys

 

9.12.2016

Aktiivisuus nyt

Avaruussään aktiivisuus nyt

  • Revontulet epätodennäköisiä
  • Revontulet todennäköisiä

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Pylväskaavio näyttää magneettisen häiriöisyyden kuluneen vuorokauden aikana. Asemien sijainti ja viimeisin lukema esitetään myös kartalla.

Revontulten esiintyminen havaintopaikan läheisyydessä on todennäköistä, kun magneettisten häiriöiden voimakkuus ylittää tietyn asemakohtaisen kynnysarvon. Tämä kynnysarvo on esitetty pylväskaaviossa punaisella vaakaviivalla. Kartalla aseman sijainnin osoittava täplä muuttuu punaiseksi, kun viimeisin mittaus ylittää mainitun kynnysarvon.

Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen automaattisten magnetometriasemien mittauksiin. Sodankylän mittauksen tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio. Revontulikameroiden kuvia sekä vanhempia magneettikenttämittauksia on saatavissa Auroras Now -palvelusta. Lisätietoa avaruussäästä Teematiedossa.