Avaruussää 26.9.2016 klo 12

Geomagneettista myrskyilyä odotettavissa keskiviikosta alkaen.

Ilmiö Tänään ja yöllä Huomenna 2–3 vrk.
Revontulia Lappia
etelämpänä *
kohtalainen
todennäköisyys
pienehkö
todennäköisyys
kohtalainen
todennäköisyys
Ionosfäärin
tiheyden häiriöitä

pieni
todennäköisyys

pieni
todennäköisyys

pienehkö
todennäköisyys

* Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana. Lähihetkiennusteeksi koko Suomeen suosittelemme Auroras Now -palvelua.

Tutkijan tilannearvio

Viikonloppuna aurinkotuulen magneettikenttä voimistui ja kääntyi sunnuntaina pariin otteeseen äkillisesti etelään. Tämä aiheutti Maassa geomagneettista aktiivisuutta, joka ylsi pariin otteeseen pienen geomagneettisen myrskyn (G1) tasolle. Maanantain vastaisena yönä eteläisessä Suomessa nähtiinkin sitten vähän revontulia. Nyt aurinkotuuli on palannut jokseenkin tavanomaiseksi, joten aktiivisuus lienee tilapäisesti rauhoittumassa.

Auringossa on juuri Maata kohti kääntyneenä kahden laajan koronan aukon pari. Niiden vaikutuksesta aurinkotuuli nopeutunee keskiviikkona, joten keskiviikkona ja torstaina on odotettavissa pieniä tai kohtalaisia geomagneettisia myrskyjä (G1–G2 / Kp 5–6). On mahdollista, että nopeaa virtausta edeltävä puristuneen aurinkotuulen vyöhyke alkaa aktivoida avaruussäätä jo keskiviikon vastaisena yönä. Tämänhetkisen arvion mukaan suurin todennäköisyys näyttäville revontulille ajoittuu kuitenkin keskiviikon ja torstain väliseen yöhön. Sääennusteen mukaan siitä yöstä näyttäisi kuitenkin Suomessa tulevan pilvinen.

Lisäys klo 17.50

Aurinkotuulen magneettikenttä on iltapäivän aikana palannut voimakkaaksi (noin 10 nT) ja eteläsuuntaiseksi. Jos tilanne pysyy samanlaisena yöhön asti, maan keskiosassa on hyvä ja eteläosassakin kohtalainen mahdollisuus revontuliin maanantain ja tiistain välisenä yönä, siltä osin kuin pilvien lomasta näkyy. Todennäköisyysarvio on siksi tämän yön osalta nostettu kohtalaiseksi.

Syyspäiväntasaus

Viime viikon torstaina oli syyspäiväntasaus. Revontulien esiintymisessä on tilastollinen huippu syys- ja kevätpäiväntasausten aikaan. Lisää aiheesta kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Tiera Laitinen Helsingin Sanomien artikkelissa 18.9.2016 (http://www.hs.fi/kotimaa/a1474081835467).

26.9.2016

Asteikko

Ilmiöiden todennäköisyydet arvioidaan neliportaisella asteikolla: pieni – pienehkö – kohtalainen – suuri.

Katso myös

  • Ajantasainen revontulitilanne ja magneettiset häiriöt Suomessa:
    Auroras Now
  • Tietoa lähiavaruuden ilmiöistä:
    Teematietoa

Muualla verkossa