Avaruussää 20.1.2017 klo 11

Avaruussää rauhoittuu

Avaruussäässä on vielä häiriöitä ja geomagneettinen aktiivisuus hieman kohonnut. Tämä on aiheutunut aurinkotuulen nopeasta virtauksesta. Aktiivisuus on kuitenkin jäänyt alle geomagneettisen myrskyn tason, eikä revontulia ole raportoitu eteläisestä Suomesta. Aurinkotuulen odotetaan palautuvan tavanomaiseksi viikonlopun aikana, jolloin todennäköisyys revontuliin Pohjois-Suomea etelämpänä laskee pieneksi.

Auringossa on ollut muutamia purkauksia viime päivinä, mutta Maata kohti tulevia koronan massapurkauksia ei ole havaittu.


Revontulien todennäköisyys Etelä-Suomessa:

Tänään ja yöllä Huomenna 2–3 vrk.
pienehkö
todennäköisyys
pienehkö
todennäköisyys
pieni
todennäköisyys

 

20.1.2017

Aktiivisuus nyt

Avaruussään aktiivisuus nyt

  • Revontulet epätodennäköisiä
  • Revontulet todennäköisiä

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Pylväskaavio näyttää magneettisen häiriöisyyden kuluneen vuorokauden aikana. Asemien sijainti ja viimeisin lukema esitetään myös kartalla.

Revontulten esiintyminen havaintopaikan läheisyydessä on todennäköistä, kun magneettisten häiriöiden voimakkuus ylittää tietyn asemakohtaisen kynnysarvon. Tämä kynnysarvo on esitetty pylväskaaviossa punaisella vaakaviivalla. Kartalla aseman sijainnin osoittava täplä muuttuu punaiseksi, kun viimeisin mittaus ylittää mainitun kynnysarvon.

Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen automaattisten magnetometriasemien mittauksiin. Sodankylän mittauksen tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio. Revontulikameroiden kuvia sekä vanhempia magneettikenttämittauksia on saatavissa Auroras Now -palvelusta. Lisätietoa avaruussäästä Teematiedossa. Katso myös pilvisyystilanne.