Ilmastokeskus

Ilmastokeskus on räätälöityjä ilmastosovelluksia ja uusia pilottihankkeita tuottava sekä sään ja ilmaston yhteiskunnallisia vaikutuksia tutkiva noin 40 hengen yksikkö Ilmatieteen laitoksella. Ilmastokeskus tähtää asiakasystävällisten ilmastonmuutospalveluiden monipuolistamiseen ja luotettavaan ja laadukkaaseen ilmastonmuutosviestintään. Ilmastokeskus-yksikkö aloitti toimintansa vuonna 2014.

Vuonna 2014 Ilmastokeskus koordinoi maailmanlaajuista ilmastopalveluiden ja sää- ja ilmastotiedon käytettävyyttä kartoittavaa kyselyä yhdessä Euroopan keskipitkiä sääennusteita tuottavan keskuksen (ECMWF) ja Saksan ilmatieteen laitoksen (DWD) kanssa. Kyselyn tuloksien perusteella meren, maan ja ilmakehän havainnoista voidaan löytää ne kohteet, joiden tarkempi huomioiminen sää- ja ilmastomalleissa voi auttaa parantamaan ilmaston luontaisen vaihtelun kuvausta ja ilmastonmuutoksen seurantaa.

Ilmastonmuutoksen vaikutusta sään ääri-ilmiöiden esiintymiseen ja niiden seurauksiin yhteiskunnassa tutkitaan Ilmastokeskuksessa laajalla alueellisten ja maailmanlaajuisten ilmakehämallien valikoimalla ja useilla eri päästöskenaarioilla.

Ilmastokeskus on vahvasti mukana mm. sään- ja ilmastoriskien kartoitustutkimuksissa ydinvoimalaitosten ja energiayhtiöiden kanssa. Sään ääri-ilmiöihin liittyvän tutkimuksen haasteellisimpana tavoitteena on kartoittaa miten käy tropiikista pohjoisille leveysasteille kulkeutuvien hurrikaanien lukumäärille ja voimakkuuksille Euroopassa ja Suomessa tällä vuosisadalla. Ilmastokeskus tekee tässä yhteistyötä mm. Alankomaiden ilmatieteen laitoksen (KNMI) kanssa.

Ilmastokeskus panostaa uusien ilmaston ja ekosysteemit yhtyeenkytkevien sovellusten kehittämiseen. Ilmastokeskuksen kumppaneihin kotimaassa kuuluvat mm. LYNET-verkosto ja yliopistot. Ilmastokeskuksen osaamisalueita ovat lisäksi kouluttaminen ja opetus. Toimimme ilmastoasioissa niin kotimaassa kuin ulkomailla, erityisesti kehitysmaissa.

Ilmastokeskus pyrkii edelläkävijäksi ilmastoriskien mallintamisessa ja viestinnässä vuodenaikais- ja kymmenvuotisskaalassa. Ensisijaisesti tavoitteena on tutkia mallien hyödynnettävyyttä ja pilotoida uusia vuodenaikaistuotteita yritys- ja asiakaslähtöisesti. Tutkimusta tehdään tiiviissä yhteistyössä mm. Iso-Britannian ilmatieteen laitoksen (MetOffice) kanssa.

Yhteystiedot

Yksikönpäällikkö
meteorologi Hilppa Gregow
puh. 029 539 3510

 

Tutkimushallinnon suunnittelija
Suvi-Elina Kalliola
puh. 050 433 8717

 

Tutkimusprofessori
Adriaan Perrels
puh. 0505838575

 

Sää ja ilmasto:
Ryhmäpäällikkö Antti Mäkelä
puh. 029 539 4166

 

Talous- ja yhteiskuntavaikutukset:
Ryhmäpäällikkö Heikki Tuomenvirta
puh. 029 539 4122
Faksi: 029 539 3503

 

Ilmastosovellukset:
Ryhmäpäällikkö Niina Niinimäki
puh. 029 539 3513

 

Sähköposti: etunimi.sukunimi@fmi.fi
Faksi: 029 539 3146