Sää Suomen itsenäisyyttä julistettaessa 6.12.1917

Itsenäisyysjulistus annettiin harmaan sateisena ja tuulisena päivänä.

Ilmatieteen laitoksen arkistojen mukaan vuonna 1917 joulukuu alkoi koko maassa kylmän kirpeässä talvisäässä. Lapissa pakkanen paukkui jopa 30 asteessa. Vielä 5. päivänä sää oli selkeä ja pakkasta oli maan eteläosassa 15 ja keskiosassa 20 astetta. Maa oli lumen peitossa koko maassa. Maan eteläosassa ja Pohjanlahden rannikolla lumipeite oli 10 - 20 cm paksu, muualla maassa lunta oli yleisesti jo yli 30 senttimetriä.

Koko Suomessa on sateista, lännessä vettä muualla vettä tai lunta. Lämpötila nollan molemmin puolin.
Havainnoista uudelleen luotu sääanalyysi iltapäivästä 6.12.1917.
Lumipeite lounaisinta Suomea lukuun ottamatta. Lännessä ja pohjoisessa noin 30 senttiä, rannikoilla vähemmän.
Lumensyvyyshavainnot 6.12.1917

Sää muuttui itsenäisyysjulistuksen aikaan

Säätyyppi muuttui täysin 6. päivänä joulukuuta. Pohjois-Norjaan ja Fennoskandiaan saapui Pohjois-Atlantilta syvä ja voimakas matalapaine, ja lounainen ilmavirtaus toi tullessaan ensin lumisadetta ja myöhemmin heikkoa vesisadetta. Aamulla 6. joulukuuta 1917 lämpötila oli vielä hieman pakkasen puolella ja lunta satoi maan itäisintä osaa lukuun ottamatta kaikkialla. Matalapaineen ja sadealueen liikkuessa itään sää lauhtui päivän mittaan ja muuttui suojakeliksi. Sateet muuttuivat räntä- ja vesisateeksi. Jo iltapäivällä myös Lapissa satoi vettä. Päivä oli siis harmaan tuulinen, sateinen sekä lauha.

Säärintama sateineen ylittää Suomea.
Säätila 6.12.1917 klo 05 Pohjois-Atlantilla, Jäämerellä ja Fennoskandiassa. Suomi sijaitsee oikeanpuoleisen säärintaman alapuolella. Kartta on toimitettu SMHI:stä Ruotsista, koska Suomesta ei ollut tallella sääkarttaa muutamalta päivältä juuri tuolloin. Sääkartta on piirretty myöhemmin, sillä v. 1917 Leningradin nimi oli suomenkielellä vielä Pietari.
Jäätä on lähinnä Perämeren rannikkoseudulla, muuten on sulaa.
Jääkartta 7.12.1917