Yksinkertaistettu jääkartta ja vertailukartta

Normaalitilanne Edellinen jääkartta Edellisen vuoden jääkartta Murtajat

Edellinen jääkartta

JÄÄTIEDOTUS 24.03.2018

Jäätilanne on lähes ennallaan.

Perämeren pohjoisosassa on saaristossa 40-70 cm paksua kiintojäätä, jonka reunassa on 30-50 cm paksua ahtautunutta yhteenjäätynyttä ajojäätä Kemi kahden lounaispuolelle ja Oulu yhteen. Kemi yhden ja Oulu yhden välillä on 2-6 mpk leveä uuden jään peittämä railo. Ulompana on 10-20 mpk leveä alue ohuempaa jäätä Nygrånista Raahen luoteispuolelle. Etelämpänä on 20-50 cm paksua päällekkäin ajautunutta ja ahtautunutta jäätä.

Perämeren eteläosassa on saaristossa 30-50 cm paksua kiintojäätä. Kiintojään edustalla on erittäin vaikeakulkuinen ahtojäävyöke. Ulompana on 30-50 cm paksua hyvin tiheää ahtautunutta ajojäätä. Jääkentässä esiintyy puristusta.

Merenkurkussa , Nordvalenin pohjoispuolella, on 20-50 cm paksua ahtautunutta hyvin tiheää ajojäätä. Etelämpänä on 10-30 cm paksua tiheydeltään vaihtelevaa ajojäätä ja uutta jäätä. Vaasan saaristossa on 30-50 cm paksua kiintojäätä Ensteniin. Edelleen Norrskäriin on 15-30 cm paksua tasaista jäätä.

Selkämeren pohjoisosassa on saaristossa 20-45 cm paksua kiintojäätä ja tiheää ajojäätä. Kiintojään edustalla on 10-15 mpk leveä alue ohutta hyvin harvaa ajojäätä. Ulompana on 10-25 cm paksua tiheydeltään vaihtelevaa ajojäätä.

Selkämeren eteläosassa on saaristossa 15-35 cm paksua kiintojäätä. Ulompana on avointa.

Ahvenanmerellä on avointa.

Saaristomerellä on sisäsaaristossa 10-35 cm paksua kiintojäätä. Ulkosaaristossa on 10-25 cm paksua tasaista jäätä Utön pohjoispuolelle. Etelämpänä on harvaa ohutta ajojäätä linjalle Kökar - Osmussaari.

Suomenlahden länsiosassa on saaristossa 15-40 cm paksua kiintojäätä. Kiintojään edustalla on ensin ohutta hyvin harvaa ajojäätä ja keskilinjalta Viron rannikolle ohutta harvaa ajojäätä.

Suomenlahden itäosassa on saaristossa 20-45 cm paksua kiintojäätä linjalle Orrengrund - Haapasaari. Ulompana on ohutta hyvin harvaa ajojäätä linjalle Kalbådagrund - Suursaari. Etelämpänä on 10-30 cm paksua harvaa ajojäätä.

Jäänmurtajat: Kontio, Polaris ja Urho avustavat Perämeren pohjoisosassa. Otso, Fennica ja Sisu avustavat Perämeren eteläosassa. Zeus avustaa Merenkurkussa. Voima ja Nordica avustavat Suomenlahdella.

Liikennerajoitukset: Vähimmäisjääluokka ja kantavuus, joka alukselta vaaditaan:
Tornio, Kemi ja Oulu, IA yli 4000 tonnia, joilla on satamaa kohden vähintään 2000 tonnia lastattavaa tai purettavaa.
Raahe, Kalajoki, Kokkola ja Pietarsaari, IA yli 4000 tonnia.
Vaasa, IA yli 2000 tonnia.
Kaskinen, IA tai IB yli 2000 tonnia.
Kristiinankaupunki, Pori, Rauma ja Uusikaupunki, IA tai IB yli 2000 tonnia sekä IC tai II yli 3000 tonnia.
Naantali ja Turku, I tai II yli 2000 tonnia.
Hanko, IA tai IB yli 2000 tonnia sekä IC tai II yli 3000 tonnia.
Taalintehdas, Förby, Koverhar, Inkoo, Kantvik, Helsinki, Sköldvik, Loviisa, Kotka ja Hamina, IA tai IB yli 2000 tonnia.

Aluksen, joka on matkalla Pohjanlahden satamaan, jossa on voimassa liikennerajoitus, on ylittäessään leveysasteen 60°00'N tehtävä talviliikenneohjeen mukainen ilmoitus ICE INFO:lle VHF-kanavalla 78 tai puhelimitse +46 31 699 100.

Aluksen, joka on matkalla Perämeren satamaan, on ilmoittauduttava Bothnia VTS:lle 20 mpk ennen Nordvalenin majakkaa VHF-kanavalla 67.

Reittijakojärjestelmät Merenkurkussa ja Suomenlahdella, Kalbådagrundin eteläpuolella, ovat tilapäisesti poissa käytöstä.

Tietoa kartoista

Koko Itämeren kattava jääkartta (pdf) julkaistaan syksyisin kahdesti viikossa (maanantaisin ja torstaisin) ja jäiden määrän lisäännyttyä päivittäin aina jäidenlähtöön saakka. Siinä esitetään sen hetken jäätilanne, murtajien sijainnit ja Itämeren alueen liikennerajoitukset.
 
Yksinkertaistettu kartta päivittyy viikoittain viimeistään tiistaiaamuna. Siinä ilmoitetaan jäällinen alue, tasaisen jään mitattuja paksuuksia ja meriveden pintalämpötila portaittain muuttuvalla asteikolla.
 
Vaihdettavilla kartoilla kerrotaan kyseisen ajankohdan keskimääräinen (1965-1986) tilanne (= normaali), viikon takainen tilanne, vuoden takainen tilanne ja tämän hetkiset jäänmurtajien sijainnit.

 

Lisätietoa