Yksinkertaistettu jääkartta ja vertailukartta

Normaalitilanne Edellinen jääkartta Edellisen vuoden jääkartta Murtajat

Edellisen vuoden jääkartta

JÄÄTIEDOTUS 23.01.2018

Jääti liikkuvat etelään ja uutta jäätä muodostuu.

Perämeren pohjoisosassa saaristossa on 20-40 cm paksua kiintojäätä. Ulompana on 20-30 cm paksua ahtautunutta, hyvin tiheää ajojäätä Kemi kahteen. Jään reunassa on vaikeakulkuinen sohjovyö. Ulompana on uutta jäätä ja sen jälkeen tasaista 5-10 cm paksua jäätä ja ohutta tiheää ajojäätä.

Perämeren eteläosassa on saaristossa 10-25 cm paksua kiintojäätä. Ulompana on 20-30 mpk ohutta tiheää ajojäätä ja uutta jäätä.

Merenkurkussa on uutta jäätä ja ohutta tiheää ajojäätä Sydostbrottenista Nordvalenin koillispuolelle. Vaasan saaristossa on 10–25 cm paksua kiintojäätä, ulompana ohutta tiheää ajojäätä.

Selkämerellä on sisäsaaristossa kiintojäätä. Ulompana on uutta jäätä ja jäänmuodostusta.

Suomenlahdella on sisäsaaristossa ohutta jäätä. Ulompana on uutta jäätä linjalle Tiiskeri - Someri.

Jäänmurtajat: Kontio ja Otso avustavat Perämerellä.

Liikennerajoitukset: Vähimmäisjääluokka ja kantavuus, joka alukselta vaaditaan:
Tornio, Kemi ja Oulu, IA tai IB yli 2000 tonnia.
Raahe, Kalajoki, Kokkola, Pietarsaari ja Vaasa, I tai II yli 2000 tonnia.

Liikennerajoitusmuutokset: Tammikuun 27. päivästä alkaen vähimmäisjääluokka ja kantavuus, joka alukselta vaaditaan:
Raahe, Kalajoki, Kokkola, Pietarsaari ja Vaasa, IA tai IB yli 2000 tonnia sekä IC tai II yli 3000 tonnia.
Kaskinen, Loviisa, Kotka ja Hamina, I tai II yli 2000 tonnia.

Aluksen, joka on matkalla Pohjanlahden satamaan, jossa on voimassa liikennerajoitus, on ylittäessään leveysasteen 60°00'N tehtävä talviliikenneohjeen mukainen ilmoitus ICE INFO:lle VHF-kanavalla 78 tai puhelimitse +46 31 699 100.

Aluksen, joka on matkalla Perämeren satamaan, on ilmoittauduttava Bothnia VTS:lle 20 mpk ennen Nordvalenin majakkaa VHF-kanavalla 67.

Tietoa kartoista

Koko Itämeren kattava jääkartta (pdf) julkaistaan syksyisin kahdesti viikossa (maanantaisin ja torstaisin) ja jäiden määrän lisäännyttyä päivittäin aina jäidenlähtöön saakka. Siinä esitetään sen hetken jäätilanne, murtajien sijainnit ja Itämeren alueen liikennerajoitukset.
 
Yksinkertaistettu kartta päivittyy viikoittain viimeistään tiistaiaamuna. Siinä ilmoitetaan jäällinen alue, tasaisen jään mitattuja paksuuksia ja meriveden pintalämpötila portaittain muuttuvalla asteikolla.
 
Vaihdettavilla kartoilla kerrotaan kyseisen ajankohdan keskimääräinen (1965-1986) tilanne (= normaali), viikon takainen tilanne, vuoden takainen tilanne ja tämän hetkiset jäänmurtajien sijainnit.

 

Lisätietoa