Yksinkertaistettu jääkartta ja vertailukartta

Normaalitilanne Edellinen jääkartta Edellisen vuoden jääkartta Murtajat

Murtajat

JÄÄTIEDOTUS 21.01.2018

Perämerellä muodostuu nopeasti uutta jäätä.

Perämeren pohjoisosassa saaristossa on 20-40 cm paksua kiintojäätä. Ulompana on 20-30 cm paksua ahtautunutta, hyvin tiheää ajojäätä Kemi kahteen. Jään reunassa on vaikeakulkuinen sohjovyö. Ulompana on tasaista 5-10 cm paksua jäätä, ohutta tiheää ajojäätä ja uutta jäätä noin linjalle Norströmsgrund - 30 mpk länteen Marjaniemestä - 20 mpk länteen Nahkiaisesta.

Perämeren eteläosassa on saaristossa 10-25 cm paksua kiintojäätä. Ulompana on ohutta tiheää ajojäätä, uutta jäätä ja uuden jään muodostusta.

Merenkurkussa on uutta jäätä ja ohutta tiheää ajojäätä Odelgrundista Helsingkallaniin ja Stora Fjäderäggiin. Vaasan saaristossa on 10–25 cm paksua kiintojäätä.

Selkämerellä ja Suomenlahdella on sisäsaaristossa uutta jäätä. Ulompana on uutta jäätä ja jäänmuodostusta.

Jäänmurtajat: Kontio ja Otso avustavat Perämerellä.

Liikennerajoitukset: Vähimmäisjääluokka ja kantavuus, joka alukselta vaaditaan:
Tornio, Kemi ja Oulu, IA ja IB yli 2000 tonnia tai IC ja II yli 3000 tonnia.
Raahe, Kalajoki, Kokkola, Pietarsaari ja Vaasa, I ja II yli 2000 tonnia.

Liikennerajoitusmuutokset: Tammikuun 22. päivästä alkaen vähimmäisjääluokka ja kantavuus, joka alukselta vaaditaan:
Tornio, Kemi ja Oulu, IA ja IB yli 2000 tonnia.

Aluksen, joka on matkalla Pohjanlahden satamaan, jossa on voimassa liikennerajoitus, on ylittäessään leveysasteen 60°00'N tehtävä talviliikenneohjeen mukainen ilmoitus ICE INFO:lle VHF-kanavalla 78 tai puhelimitse +46 31 699 100.

Aluksen, joka on matkalla Perämeren satamaan, on ilmoittauduttava Bothnia VTS:lle 20 mpk ennen Nordvalenin majakkaa VHF-kanavalla 67.

Tietoa kartoista

Koko Itämeren kattava jääkartta (pdf) julkaistaan syksyisin kahdesti viikossa (maanantaisin ja torstaisin) ja jäiden määrän lisäännyttyä päivittäin aina jäidenlähtöön saakka. Siinä esitetään sen hetken jäätilanne, murtajien sijainnit ja Itämeren alueen liikennerajoitukset.
 
Yksinkertaistettu kartta päivittyy viikoittain viimeistään tiistaiaamuna. Siinä ilmoitetaan jäällinen alue, tasaisen jään mitattuja paksuuksia ja meriveden pintalämpötila portaittain muuttuvalla asteikolla.
 
Vaihdettavilla kartoilla kerrotaan kyseisen ajankohdan keskimääräinen (1965-1986) tilanne (= normaali), viikon takainen tilanne, vuoden takainen tilanne ja tämän hetkiset jäänmurtajien sijainnit.

 

Lisätietoa