Lämpötilaennätyksiä

Suomi sijaitsee mantereisen ja merellisen ilmaston välimaastossa. Merten vaikutuksen takia lämpötilamme eivät muodostu yhtä ääreviksi kuin esimerkiksi Venäjällä. Silti varsin hyytäviä ja kuumia päiviä on mahtunut Suomen säähistoriaan.

Ylimmät lämpötilat kuukausittain

tarkastettu 2.5.2023

*Oulun lentoasemalta on vuoden 2020 aikana saatu takautuvasti säähavaintoja 2010-luvulta havaintoaseman siirryttyä Finavialta Ilmatieteen laitokselle. Näin ollen Oulussa 14.10.2018 mitattu 21,1 astetta korvaa aikaisemman Kruunupyy Kokkola-Pietarsaaren lentoasemalla samana päivänä mitatun 20,9 astetta.

Alimmat lämpötilat kuukausittain

tarkastettu 3.7.2023

Miten keskilämpötilat lasketaan?

Vuorokauden keskilämpötila lasketaan kahdeksan kertaa vuorokaudessa tehdyn havainnon aritmeettisena keskiarvona. Kuukauden keskilämpötila on näin saatujen vuorokauden keskilämpötilojen keskiarvo. Lämpötila luetaan lämpömittarista kello 2, 5, 8, 11, 14, 17, 20 ja 23, kesäaikana tuntia myöhemmin.

Lämpötilan tilastovuorokausi alkaa jo illalla

Ylimmän ja alimman lämpötilan tilastovuorokausi alkaa havaintovuorokautta edeltävänä iltana kello 20 (kesäaikana klo 21) ja päättyy havaintovuorokauden iltana samaan aikaan. Tällöin kesällä vuorokauden alin lämpötila saavutetaan havaintopäivän vastaisena yönä ja ylin lämpötila iltapäivällä, mutta talvella näin ei välttämättä ole.

Suurin lämpötilan nousu vuorokaudessa kuukausittain

tarkastettu 15.5.2018

Talvella vuorokauden lämpötila muutos on suurempaa kuin kesällä. Suurin lämpötilan muutos vuorokauden aikana liittyy talvikautena tyypillisesti sään lauhtumiseen. Keskitalvella lauhtuminen on nopeaa ja voimakasta, kun leutoa ilmaa virtaa yleensä lännestä tai lounaasta kylmän ilman tilalle. Vuorokauden ylin lämpötila voi tuolloin sattua vaikka keskellä yötä. Toki talvella kulkeutuu pohjoisesta tai idästä hyvinkin kylmää ilmaa, mutta kylmeneminen tapahtuu hieman hitaammin kuin lämpeneminen.

Kesällä hyvin suuri lämpötila muutos voi syntyä auringon aiheuttaman lämmityksen lisäksi niin, että hyvin lämmintä ilmaa kulkeutuu yleensä kaakosta tai etelästä.