Liukkauspalvelu yrityksille ja kunnille

Ilmatieteen laitoksen liukkausvaroituspalvelussa palveluun liittyneille lähetetään tekstiviesti, kun jalkakäytävät ja kevyen liikenteen väylät ovat yleisesti erittäin liukkaita tai muuttuvat liukkaiksi lähimmän 24 tunnin aikana. Liukkauspalvelun voi ostaa esim. kunta asukkailleen tai työnantaja työntekijöilleen.

Palvelu on talvikaudelle, käytännössä marraskuun alkupuolelta huhtikuun loppupuolelle. Liukkausvaroitus päivitetään useita kertoja vuorokaudessa tarvittaessa.

kevyen liikenteen väylällä lunta ja jäätä, joka on osittain hiekoitettu

Kuva: Sari Hartonen
 

Palvelu lähetetään tekstiviestinä ja lähetys tapahtuu, jos jalankulkusää on erittäin liukas tai muuttuu seuraavan 24 tunnin aikana erittäin liukkaaksi. Palvelun loppukäyttäjä rekisteröityy itse lähettämällä tekstiviestin palvelunumeroon.
Varoitus on tekstiviestin lisäksi mahdollista saada esim. extranet-palveluna tai työpaikan näytöille näkymään.

Liukkausvaroituspalvelun pohjana on numeerinen fysikaalisiin ilmiöihin perustuva jalankulun liukkausmalli, joka kuvaa mitä tienpinnalla tapahtuu sään vaikutuksesta. Mallissa hyödynnetään säähavaintoja (menneiden päivien ja sen hetkistä säätä) ja sääennustetta (tulevan vuorokauden säätä). Lopullisen päätöksen varoituksen lähettämisestä tekee aina meteorologi käyttäen apumaan jalankulun liukkausmallin lisäksi erilaisia säähavaintoja ja omaa osaamistaan.

4.1.2018

Lisätietoa palveluista

Sari Hartonen
029 539 3444
sari.hartonen@fmi.fi