Omat havainnot - uusi toiminto sääsovelluksessa

Ilmatieteen laitos kokeilee joukkoistamista Sää-sovelluksen avulla. Sovelluksesta on tarjolla Android- ja iOS-versiot, joilla voit ilmoittaa säähavaintoja Omat havainnot -osiossa. Käyttö ei vaadi rekisteröitymistä.


Keräämme havaintoja seuraavista sääilmiöistä ja niiden aiheuttamista vahingoista:

  • Sataako vai ei? - sataako kohdallasi juuri nyt? (talvella veden lisäksi myös räntä, lumi ja jäätävä sade)
  • Ukkoshavainto - näitkö salaman tai kuulitko jyrinää?
  • Tulvat - onko rankkasade katkonut tien tai onko kellari täynnä vettä?
  • Tuulivahingot - kaatoiko rajuilma puita?
  • Rakeet - kuinka suuria rakeita havaitsit?
  • Trombit - oliko pyörre maan vai veden yllä?

Lisäksi talvella 2018 voi raportoida myös näistä sääilmiöistä:

  • Jalankulkuliukkaus - onko jalkakäytävillä liukasta?
  • Sään aiheuttama tieliikennehäiriö - vaikeuttavatko sääolosuhteet ajamista?
  • Jään paksuus - mikä on jään paksuus vesialueella?
  • Lumensyvyys - mikä on lumensyvyys kohdallasi?

Kunkin sääilmiön osalta käyttäjältä tiedustellaan ilmiökohtaista kysymystä ja lisätietoja vapaasti täytettävään tekstikenttään. Jokaisesta havainnosta tallennetaan myös käyttäjän ilmoittama aika ja paikka sekä sijainti. Sää-sovelluksella ilmoitettuja havaintoja voivat kaikki käyttäjät katsella sovelluksen karttanäkymässä enimmillään viimeisen viikon ajalta.

Pilottia päätetty jatkaa keväälle 2018

Tämän kokeilun oli tarkoitus loppua syksyyn 2017, mutta halusimme lisätä mukaan muutaman talvisen havaintolajin ja jatkaa kokeilua huhtikuun 2018 loppuun asti. Kokeilulla halutaan kerätä kokemuksia ja palautteita siitä, onko kansalaishavaintojen kerääminen suosittua ja onko tämä Sää-sovellukseen tehty toteutus teknisesti toimiva. Keväällä 2018 analysoidaan kokonaistulokset ja päätetään toiminnon jatkosta Sää-sovelluksessa.

Osallistuminen ei vaadi rekisteröitymistä

Havaintojen ilmoittaminen ei vaadi käyttäjältä rekisteröitymistä, vaan havainnot kerätään anonyymisti, satunnaisesti generoidun laitekohtaisen tunnisteen avulla.

Huomaa, että lähettäessäsi havaintoja Ilmatieteen laitoksen Sää -sovelluksella, luovut niistä koskevista kaikista oikeuksista CC0 Yleismaailmallinen 1.0 (CC0 1.0) Public Domain -lausuman mukaisesti (lisenssi: https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.fi). Katso myös Omat havainnot -toimintoa koskeva rekisteriseloste (aukeaa uuteen ikkunaan).

Usein kysyttyä

Millä laitteilla Omat havainnot toimii ja mistä sen voi ladata?

Omat havainnot -osio on osa Ilmatieteen laitoksen Sää-sovellusta. Se toimii Android-laitteilla, joissa on Androidin versio 4.1 tai uudempi. Applen laitteiden osalta minimivaatimus iOS 9.

Lataa Sää-sovelluksen Android-versio Google Play -palvelusta

Lataa Sää-sovelluksen iOS-versio AppStoresta

Miten löydän Omat havainnot Sää-sovelluksesta?

Omat havainnot -osioon pääsee kahdella tavalla. Joko klikkaamalla Sää-sovelluksen etusivun oikeassa ylälaidassa olevaa kiikari-ikonia tai sovelluksen päävalikon kautta etusivun vasemmasta ylälaidasta.

Miksi juuri nämä sääilmiöt on valittu sovellukseen? Voinko ilmoittaa muistakin havainnoista?

Sääilmiöt/-suureet on valittu Ilmatieteen laitoksen sääpäivystyksen ja tutkimuksen tarpeiden mukaan. Kansalaisten tekemät havainnot toimivat muun muassa tukena lähihetkivaroitusten laatimisessa sekä vaikutusennusteita kehitettäessä. Näistä poikkeuksen tekee sadehavainto. Se valittiin raportoitavien havaintojen joukkoon, jotta nähtäisiin kansalaishavaintojen potentiaali, mikäli pilotin aikana sää jäisi vaikutusten osalta hiljaiseksi. Näin saamme myös enemmän kokemuksia sovelluksen toimivuudesta sääilmiöiden raportoimisesta. Sadehavaintoja ei jätetä hyödyntämättä, vaan niitä voidaan käyttää säätutkien kalibroinnissa tuulivirheen osalta.

Sovelluksen ulkopuolelle jäi tässä vaiheessa useita sääilmiöitä, joita tullaan mahdollisesti lisäämään myöhemmin, mikäli nyt tehtyä kokeilua jatketaan.

Jos haluat ilmoittaa muita kuin sääilmiöitä, lue lisätietoa Suomessa toimivista kansalaishavainnot-toteutuksista  osoitteessa www.kansalaishavainnot.fi

​Mitä tietoja käyttäjältä kerätään havainnon yhteydessä? Mitä tietoja näytetään muille käyttäjille?

Havainnonteon yhteydessä kerätään Omat havainnot -toiminnon rekisteriselosteessa mainitut tiedot eli laitetunniste (satunnaisesti generoitu), paikka- ja aikatieto sekä sääilmiön monivalintakysymyksen vastaus ja vapaaehtoinen tekstikenttä, johon voi kirjoittaa tarkemman kuvauksen havainnosta. Muut käyttäjät näkevät havainnosta vain sääilmiön ja siihen liittyvän monivalintakysymyksen vastauksen sekä paikka- ja aikatiedon. Lisätietokentän teksti ei näy muille käyttäjille. Muille käyttäjille näytetään max. viimeisen 24 tunnin aikana tehdyt havainnot.

Voinko lähettää havainnon yhteydessä valokuvan vai videopätkän?

Vielä pilottivaiheessa ei valitettavasti voi, vaan nyt kerätään kokeilulla kokemuksia ylipäätänsä havaintojen tekemisestä. Valokuvat ja videot jätettiin tarkoituksella pois, mutta jos tämä kevääseen 2018 jatkuva kokeilu on onnistunut, niin tuki valokuville on ensimmäisten toteutettavien toimintojen listalla.

Voinko ilmoittaa useamman havainnon samalla kertaa? Esim. sade- ja ukkoshavainto.

Jokainen sääilmiö täytyy ilmoittaa erikseen. Yksittäisen havainnon sujuva raportointi on suunniteltu tarkkaan, jotta se olisi mahdollisimman helppoa ja nopeaa. Lisätietokenttään voi havainnon yhteydessä kirjoittaa vapaasti havaintoa täydentäviä tietoja.

Mitä näillä havainnoilla tehdään?

Kansalaisten tekemiä havaintoja seurataan Ilmatieteen laitoksen sääpäivystyksessä ja ne toimivat tukena lähihetkivaroitusten laatimisessa ja vaikutusennusteita kehitettäessä.

Omat havainnot -toiminnon käyttäjät puolestaan näkevät sovelluksesta myös muiden tekemiä havaintoja eri sääilmiöistä ja niiden vaikutuksista. Tietojen avulla voi tarvittaessa itse varautua vaihtelevaan säähän. Havaintoja voidaan julkaista Ilmatieteen laitoksen sisäiseen tai yleiseen käyttöön sekä niitä voidaan yhdistellä muiden datojen kanssa.

Jatkossakin Ilmatieteen laitokselle voi ilmoittaa myös verkkosivujen kautta lumivyöry-, trombi- ja raehavainnoista sekä salaman iskemistä puista. Näiden havaintojen lomakkeet löytyvät palauteosiosta.

Havaintojen lähettäminen ei vaadi rekisteröitymistä, mutta silti pitää hyväksyä CC0 1.0 lisenssin ehdot. Miksi?

Havaintotietojen osalta mm. paikkatietoa, tekstit ja mahdollisesti jatkossa lisättävät valokuvat ovat sellaisia, joista syntyy tekijänoikeuksia, jotka turvaavat näiden teosten tekijöille omistusoikeuden työnsä tuloksiin. Niinpä tällaisia tietoja ei voi vain kopioida, käyttää ja kerätä ilman, että siitä on sovittu havainnontekijöiden kanssa. Jokaisen yksittäisen havainnontekijän kanssa henkilökohtaisen aineiston oikeuksista sopiminen olisi kallista. Creative Commons Zero, eli "CC0 1.0 Yleismaailmallinen" on ilmoitus tahdosta olla käyttämättä ja vetoamatta tekijänoikeuksiin ja muihin vastaaviin oikeuksiin luovutetun aineiston eli havainnossa tallennettavien tietojan osalta.

Asiasta voi lukea tarkemmin sekä Creative Commons -verkoston sivuilta että ENVIBASE-hankkeen Tietosuoja ja muut usein kysytyt kysymykset -sivulta.

Mikä on sovelluksen käyttämä laitetunnus? Miten se luodaan?

Laitetunnus generoidaan täysin satunnaisesti, kun laitteella syötetään ensimmäinen havainto. Laitetunnuksen näkee ensimmäisen havainnon tallentamisen jälkeen sovelluksen valikosta kohdasta "Tietoja sovelluksesta". Tämän näkymän alalaidasta löytyy tunnisteen lisäksi mobiisisovelluksen versio. Käyttäjän henkilöllisyyttä tai yksittäistä päätelaitetta ei tiedoista saa selville, ellei käyttäjä ole niitä kirjoittanut havainnon tietoihin.

Voiko havaintoja poistaa?

Tässä vaiheessa jokainen tallennettu havainto täytyy poistaa erikseen. Tämä onnistuu, kun avaa Omat havainnot -toiminnon etusivulta yksittäisen havainnon tiedot ja klikkaa oikeasta yläkulmasta "Poista" -painiketta.

Sovellus ilmoittaa, että Omat havainnot -toiminto on pois käytöstä. Mistä tämä johtuu?

Omat havainnot -toiminnon osalta on havaittu teknisiä ongelmia ja se on jouduttu kytkemään pois käytöstä. Korjauksen jälkeen toiminto palautetaan takaisin käyttöön. Mobiilisovellus toimii muilta osin, vaikka tämä osio on pois käytöstä.

17.11.2017

Toimintaohjeita

Ohjeita vaarallisilta sääilmiöiltä suojautumiseen Suomessa