Revontulet ja avaruussää 20.11.2017 klo 11

Avaruussää muuttuu rauhattomaksi

Avaruussää on rauhallista tiedotteen laatimisen aikaan. Aurinkotuulen nopea virtaus on saavuttamassa Maan magneettikehän maanantaina, joka aiheuttaa kohonnutta geomagneettista aktiivisuutta. Aktiivisuus voi kohota pienen geomagneettisen myrskyn tasolle. Eteläisten revontulien todennäköisyys on pienehkö.

Auringossa ei ole tapahtunut merkittäviä Maata kohti suuntautuvia purkauksia, eivätkä ne ole todennäköisiä.

 

Revontulten todennäköisyys eteläisessä Suomessa

Tänään ja yöllä Huomenna Ylihuomenna
pienehkö pienehkö pienehkö

 

20.11.2017

Aktiivisuus nyt

Avaruussään aktiivisuus nyt

  • Revontulet epätodennäköisiä
  • Revontulet todennäköisiä

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Pylväskaavio näyttää magneettisen häiriöisyyden kuluneen vuorokauden aikana. Asemien sijainti ja viimeisin lukema esitetään myös kartalla.

Revontulten esiintyminen havaintopaikan läheisyydessä on todennäköistä, kun magneettisten häiriöiden voimakkuus ylittää tietyn asemakohtaisen kynnysarvon. Tämä kynnysarvo on esitetty pylväskaaviossa punaisella vaakaviivalla. Kartalla aseman sijainnin osoittava täplä muuttuu punaiseksi, kun viimeisin mittaus ylittää mainitun kynnysarvon.

Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen automaattisten magnetometriasemien mittauksiin. Sodankylän mittauksen tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio. Revontulikameroiden kuvia sekä vanhempia magneettikenttämittauksia on saatavissa Auroras Now -palvelusta. Lisätietoa avaruussäästä Teematiedossa. Katso myös pilvisyystilanne. Revontulista ja muista avaruusasioista kerromme myös avaruustutkimuksen Twitter-tilillä.