Tiedotearkisto: 2001

Liikennesää ja talvinopeusrajoitukset lisäävät turvallisuutta

26.10.2001 12:00

Liikennesäätiedote annetaan Ilmatieteen laitoksen sääennusteiden yhteydessä ja siinä kerrotaan, onko ajokeli pääteillä normaali, huono vai erittäin huono lähivuorokauden aikana. Liikennesää on yksi Ilmatieteen laitoksen antamista, säähän liittyvistä varoituspalveluista. Tiedotteessa yhdistetään Ilmatieteen laitoksen ja Tiehallinnon osaaminen ja asiantuntemus, koska sekä sää että teiden kunnossapitotoimet vaikuttavat ajokeliin.

Tiedotuksen tarkoituksena on auttaa autoilijoita varautumaan kelin aiheuttamaan viivytykseen ja vaaroihin. Autoilijat ovat olleet tyytyväisiä palveluun ja käyttävät liikennesäätä muun muassa matka-ajan arviointiin sekä matkustustavan valintaan.

Liikennesäästä pääteillä tiedotetaan kolme kertaa vuorokaudessa ja tarpeen tullen useamminkin. Ennusteen pituus on 24 tuntia ja aluejako pohjautuu maakuntiin. Liikennesääennusteissa keli jaetaan normaaliin, huonoon ja erittäin huonoon ajokeliin.

Normaalin kelin aikana liikenne sujuu tavanomaisin talvinopeuksin, joskin vähäistä lumisadetta tai paikallista liukkautta voi esiintyä. Yleistä varovaisuutta on siis tällöinkin syytä noudattaa.

Huonon kelin aikana on odotettavissa esimerkiksi näkyvyyttä ja ajamista haittaavaa lumisadetta tai liukkautta tienpinnalle. Onnettomuusriski on kohonnut ja ajonopeudet laskeneet jonkin verran.

Erittäin huonolla kelillä on odotettavissa esimerkiksi jäätävää sadetta, jonka aiheuttamaa liukkautta ei ehditä torjua tai niin runsasta lumisadetta, ettei aurauskalusto riitä. Onnettomuusriski on suuri, ajonopeudet alenevat huomattavasti ja ajamista on syytä välttää.

Talvirajoitukset ovat tällä viikolla tulleet voimaan jo maan pohjois- ja keskiosissa. Etelä-Suomeenkin talvirajoitusmerkit vaihdetaan viimeistään tiistaina 30.10. Moottoriteillä nopeusrajoitus on 100 kilometriä tunnissa ja noin 10 000 tiekilometrillä nopeusrajoitus laskee 100 kilometristä 80 kilometriin tunnissa. Tutkimusten mukaan talvirajoitus vähentää henkilövahinkoihin johtaneita liikenneonnettomuuksia 20-30 prosenttia. Viime talvikaudella tapahtui lähes 200 henkilövahinko-onnettomuutta vähemmän kuin kolmena edellisenä talvena.

Liikennesäätiedotteet ovat nähtävissä myös Ilmatieteen laitoksen kotisivuilla ja Tiehallinnon sivuilla www.tiehallinto.fi, jolta löytyvät myös pääteiden kelitiedot ja kamerakuvat.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos, tuotantopäällikkö Reija Ruuhela, puhelin (09) 1929 3400
Tiehallinto, erikoistutkija Jorma Helin, puhelin 020 4 22 2520