Tiedotearkisto: 2001

Voimakasta myrskyä läntisillä merialueilla, pyryä maan etelä- ja keskiosassa

1.11.2001 12:00

Viime yönä pohjoinen ilmavirtaus voimistui Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaisesti myrskyksi lounaisilta merialueilta alkaen. Pohjoismyrskyä esiintyy vielä tänään kaikilla merialueilla. Myrskyssä kymmenen minuutin keskituulen nopeus on vähintään 21 m/s. Myös sisämaassa pohjoistuuli on vielä tänään ajoittain vaarallisen voimakasta. Tuulen ennustetaan heikkenevän vähitellen lännestä alkaen. Maan keskiosassa ja myöhemmin myös maan lounaisosassa esiintynyt runsas ja märkä lumisade on aiheuttanut vahinkoja.

Läntisillä merialueillamme 10 minuutin keskituulen nopeus oli suurimmillaan 29 m/s. Tällaisia keskituulen nopeuksia mitattiin Pohjois-Itämerellä muun muassa Märketissä ja Bogskärissä aamuyöllä ja aamulla. Selkämeren eteläosassa, Rauman Kylmäpihlajassa suurin keskituulen nopeus oli klo 8.30 mitattu 28 m/s. Tuuli oli puuskissa vielä kovempaa. Myrskyn voima on ennätyksellinen ajankohtaan nähden.

Ilmatieteen laitoksen myrskytilastojen mukaan loka-marraskuun taitteessa, pyhäinpäivän tienoilla, esiintyy läntisillä merialueillamme ja Pohjois-Itämerellä myrskyä keskimäärin kerran viidessä vuodessa, ja Suomenlahdella keskimäärin kerran 10 – 20 vuodessa.

Tämänpäiväisen myrskyn kaltaisten tuulien, jolloin keskituulen nopeus on suurempi kuin 24 m/s, ajankohdan mukainen tilastollinen todennäköisyys on läntisillä merialueillamme ja Pohjois-Itämerellä keskimäärin kerran 10 vuodessa ja Suomenlahdella sitä harvemmin.

Merkitsevä aallonkorkeus oli Pohjois-Itämerellä aamupäivällä 5,8 metriä. Merkitsevä aallonkorkeus tarkoittaa poijun mittaamaa keskiarvoa, joka vastaa suurin piirtein silmin havaittua aallon korkeutta. Yksittäiset aallot ovat olleet jopa 10 metrin korkuisia. Tiedot on saatu Merentutkimuslaitoksen aaltopoijulta, joka sijaitsee Utön eteläpuolella.

Yöllä satoi Oulun läänissä lunta. Runsaimmat pyryt esiintyivät maan keskiosassa. Aamuun kello 8 mennessä Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa lunta oli kertynyt 10 – 30 senttimetriä. Pyry oli puolelta päivin saavuttanut jo maan lounaisosat. Lumi- tai räntäsadetta esiintyy iltapäivällä ja illalla myös maan eteläosassa. Lumisade heikkenee kuitenkin vähitellen iltapäivän ja illan kuluessa.

Lisätietoja:

Palveleva meteorologi, puh. 0600 1 0600 (17,90 mk/min + pvm / 3,01 euroa + pvm)