Tiedotearkisto: 2001

Typpidioksidin ohjearvot ylittyvät pääkaupunkiseudulla

29.11.2001 12:00

Ilmatieteen laitoksen vanhempi tutkija, tekniikan lisensiaatti Ari Karppinen väittelee torstaina 29. marraskuuta kaupunki-ilman epäpuhtauksien leviämisen mallintamisesta pääkaupunkiseudulla. Hän tarkastelee väitöskirjassaan erityisesti meteorologisten tekijöiden vaikutusta ilmassa olevien epäpuhtauksien pitoisuuksien muodostumiseen.

Mallintaessaan typenoksidipitoisuuksia ja verratessaan laskentatuloksia pääkaupunkiseudulla vuonna 1993 mitattuihin epäpuhtauspitoisuuksiin Karppinen havaitsi, että Töölössä ja Vallilassa sekä mitattu että mallitettu typpidioksidipitoisuus ylittää vuorokausiohjearvon. Leppävaarassa mitattu typpidioksidipitoisuus ylittää vuorokausiohjearvon, mutta mallinnetut pitoisuudet jäivät hieman ohjearvon alapuolelle.

Hän vertasi mitattuja ja malleilla laskettuja typenoksidipitoisuuksia vuosi-, kuukausi- ja tuntitasolla. Tutkimuksessa mallitettujen ja käytännössä mitattujen pitoisuuksien yhteensopivuus on hyvä kaikilla mittausasemilla.

Karppisen kuvaama kaupunki-ilman laadun mallinnukseen kehitetty mallisysteemi sisältää meteorologisen mallinnuksen ja päästöjen, kemiallisen muuntuman ja leviämisen mallinnuksen sekä mallitulosten tilastollisen käsittelyn. Tutkimuksessaan hän muodosti Ilmatieteen laitoksen meteorologista laskentamallia käyttäen pääkaupunkiseudulle tunnittaisen meteorologisten mittausten aikasarjan. Aikasarjan lähtöaineistona oli säähavaintoaineistoa Helsinki-Vantaan lentosääasemalta, Helsingin Isosaaresta ja Jokioisten observatoriosta.

Väitöstilaisuus on 29. marraskuuta kello 13.00 Teknillisen korkeakoulun päärakennuksessa osoitteessa Otakaari 1, Espoo. Vastaväittäjänä on DR Ranjeet S Sokhi University of Hertfordshirestä, Isosta-Britanniasta. Väitöstilaisuus on englanninkielinen. Väitöskirjan nimi on suomeksi Meteorologisen aineiston esikäsittely ja kaupunki-ilman epäpuhtauksien leviämisen mallinnus sekä soveltaminen pääkaupunkiseudulla.

Lisätietoja:

Vanhempi tutkija Ari Karppinen, puhelin (09) 1929 5453, ari.karppinen@fmi.fi

Väitöskirja löytyy kokonaisuudessaan Teknillisen korkeakoulun internetsivuilta.