Tiedotearkisto: 2001

Matalapaineet hallitsivat marraskuun säätä

30.11.2001 12:00

Ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuun säätä hallitsivat Pohjois-Atlantilta Fennoskandian yli liikkuneet matalapaineet. Kuukaudessa esiintyi kaksi erittäin syvää matalapainetta, 1.11. ja 15.11, jotka liikkuivat Suomen yli itään ja kaakkoon. Ne aiheuttivat merialueillamme harvinaisen voimakkaan myrskyn ja sisämaassa vaarallisen voimakkaita tuulia. Kummassakin tapauksessa puuskissa myrskyisä tuuli aiheutti laajalla alueella vahinkoja erityisesti puustolle.

Marraskuun ensimmäinen myrsky sattui heti kuukauden alussa, Pyryn päivänä. Sitä edelsi märkä lumisade. Lumisade ja sen jälkeen ankara puhuri aiheuttivat suuria vahinkoja paikoin maan länsiosassa. Pyryn jälkeen maamme yli liikkui loppusyksyn matalapaineita noin joka toinen päivä. Silloin maan keski- ja pohjoisosassa sateli lunta ja etelärannikolla myös vettä. Seuraava myrskykeskus liikkui Jäämerellä kuukauden 10. päivänä. Se heikkeni jonkin verran ennen saapumistaan Suomen Lappiin.

Kuukauden puolivälissä Islannin pohjoispuolella syntynyt matalapaine liikkui kohti Skandinaviaa. Tuulet olivat matalapaineen keskuksen ympärillä myrskyisiä. Ankarin myrsky puhalsi matalapaineen jälkipuolella pohjoisesta, ja kovimmat pohjoistuulet mitattiin Janikan päivänä 15.11. iltapäivällä ja illansuussa. Myrsky jatkui voimakkaana yön yli vielä maan kaakkoisosassa ja laantui hitaasti vasta perjantaina. Koska myrsky puhalsi pohjoisesta, tuuli oli harvinaisen puuskainen.

Ilmatieteen laitoksen tilastoihin verrattuna marraskuu oli lämpötiloiltaan hyvin tavanomainen. Kuukauden keskilämpötila vaihteli maan etelä- ja länsiosassa +1…-2, maan itäosassa –2...-5, Oulun läänissä -4...-8 ja Lapin läänissä –7...-10 asteeseen. Kuukauden sademäärät olivat joko niukkoja tai tavanomaisia koko maassa. Aurinko paistoi kuukauden puolen välin tienoilla varsin kirkkaasti. Siten marraskuun auringonpaistetunnit olivat hieman tavallista suuremmat.

Marraskuun sadesummat olivat maan länsi- ja pohjoisosassa 30…60 millimetriä. Niukimmin satoi Satakunnassa ja Oulun läänin rannikkovyöhykkeellä, jossa noin 30 millimetrin määrä oli alle puolet keskiarvosta. Maan eteläosassa satoi paikoin 50 – 75 millimetriä, ja nämäkin määrät olivat yleensä hieman keskiarvoja pienemmät.

Uutta lunta kertyi eniten maan länsi- ja eteläosiin. Pyryn päivän tienoon lumisateet vankistivat lumipeitettä erityisesti Pohjanmaan maakunnissa ja Keski-Suomessa. Pohjois- ja Itä-Suomessa lumipeite kasvoi melko tasaisesti ja oli kuukauden päättyessä tavanomainen. Varsinais-Suomi, Uusimaa ja etenkin pääkaupunkiseutu saivat 22. marraskuuta ajankohtaan nähden huomattavan paljon lunta. Lumensyvyys kasvoi päivässä Helsingin Kaisaniemessä 17 senttiä, mikä oli toiseksi suurin lumensyvyyden kasvu marraskuussa Helsingissä. Sekä Pyryn että Janikan myräköiden yhteydessä havaittiin paikoin pilvisalamointia. Sitä esiintyy joskus voimakkaiden talvimatalapaineiden säärintamien ja lumipyryn yhteydessä.

Lue lisää marraskuun säätilastoista.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos, ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (14,90 mk/min+pvm, 2,51 euroa+pvm)