Tiedote 8.4.2002

Tiedote - Arktista ilmastoraporttia valmistellaan Saariselällä

Arktinen neuvosto tutkii ilmastonmuutoksen, otsonikadon ja UV-säteilyn vuorovaikutuksia arktisella alueella. Arktisen alueen maat tuottavat tutkijakokouksissa pohjoisista alueista tieteellisen yhteenvetojulkaisun, joka valmistuu vuoden 2003 lopussa. Kokoukseen osallistuu noin 50 tutkijaa Pohjoismaista, USA:sta, Kanadasta, Iso-Britanniasta, Saksasta, Ranskasta ja Venäjältä. Suomesta mukana ovat muun muassa Ilmatieteen laitos, ympäristöministeriö ja ulkoasiainministeriö.

Ilmaston odotetaan lämpenevän eniten arktisella alueella. Myös UV-säteily on voimistunut otsonikadon seurauksena, vaikka freoni- ja halonipäästöjä onkin rajoitettu. Uusimpien tutkimustulosten mukaan ilmastonmuutos ja ilmakehän kemiallinen käyttäytyminen on monimuotoisessa vuorovaikutuksessa. Raportissa käsitellään myös ilmastonmuutoksen ja UV-säteilyn vaikutuksia luontoon, elinkeinoihin ja elinolosuhteisiin.

Arktisessa neuvostossa 8 jäsenmaata

Arktisen neuvoston perustivat vuonna 1996 kahdeksan arktista valtiota, Yhdysvallat, Kanada, Venäjä, Ruotsi, Norja, Tanska mukaan lukien Grönlanti ja Färsaaret, Islanti ja Suomi. Arktinen neuvosto on ainutlaatuinen kansainvälinen yhteistyöelin, jonka päätöksenteossa alkuperäiskansat ovat edustettuina tasavertaisesti jäsenvaltioiden rinnalla. Neuvosto pyrkii edistämään arktisen alueen ympäristöyhteistyötä ja kestävää kehitystä, joka sisältää taloudelliset,sosiaaliset ja kulttuuriset näkökulmat.

Suomi toimii Arktisen neuvoston puheenjohtajana vuosina 2000-2002. Suomen puheenjohtajuuskauden yksi tärkeimmistä tavoitteista on tehdä tunnetuksi neuvoston työtä ja saada arktinen ääni kuulumaan maailmanlaajuisesti. Kahdeksan arktista maata eivät yksin pysty vaikuttamaan ympäristönmuutoksiin arktisilla alueilla, vaan ympäristönsuojelun edistämiseksi tarvitaan laajaa kansainvälistäyhteistyötä. Suomen puheenjohtajuuskaudella on erityisesti panostettu sosiaalista ja taloudellista kehitystä edistävään yhteistyöhön.

Arktisen neuvoston tärkein hanke tällä hetkellä on Arktinen ilmasto-ohjelma, ACIA eli Arctic Climate Impact Assessment, jonka osa valmisteltava raportti on.

Lisätietoja:

Tutkimusprofessori Petteri Taalas, Ilmatieteen laitos, 050 563 5172, petteri.taalas@fmi.fiNeuvotteleva virkamies Peter Stenlund, Arktisen neuvoston virkamieskomitean puheenjohtaja, ulkoasiainministeriö puh. (09)1341 6174, 040 545 1295, peter.stenlund@formin.fiArktisen neuvoston pääsihteeri Johanna Lammi, ulkoasiainministeriö, puh. (09) 1341 6042, johanna.lammi@formin.fiYlitarkastaja Outi Mähönen, ympäristöministeriö, 040 512 7393, Outi.Mahonen@vyh.fi

Tiedotusvälineiden edustajilla on mahdollisuus haastatella tutkijoita kokouksen yhteydessä Saariselällä 10.-12. huhtikuuta.