Tiedotearkisto: 2002

Ilmatieteen laitos osallistuu ILMA 2002 -sotaharjoitukseen

5.6.2002 12:00

Ilmatieteen laitos tuottaa ILMA 2002 -sotaharjoitukseen osallistuville joukoille sääennustepalvelut. Samalla Ilmatieteen laitos testaa ja kehittää omaa kriisiajan valmiuttaan.

Ilmatieteen laitoksen Länsi-Suomen aluepalveluun on perustettu sotaharjoitusten tarvitsemia sääpalveluja tuottava palvelupiste. Myös muut Ilmatieteen laitoksen aluepalvelut sekä keskussääpalvelu tuottavat joitakin ennusteita ILMA 2002 -sotaharjoituksen tarpeisiin.

Yksi harjoituksen päätavoite on kehittää yhteistyötä Ilmatieteen laitoksen ja puolustusvoimien yhteistyötä. Samalla testataan kertausharjoituksissa olevien sääupseerien keskinäisen yhteydenpidon toimivuutta sekä sääennusteiden laatua ja sopivuutta asiakkaille.

Harjoituksen kokemuksien perusteella kehitetään puolustusvoimille myös uusia sääpalveluja. Kehitystyö hyödyttää myös muita, erityisesti pelastustoiminnasta vastaavia viranomaisia.

Vaativin ja ongelmallisin osa Ilmatieteen laitoksen osuudessa on sääennusteissa tarvittavan perustiedon siirrossa Ilmatieteen laitoksen tietokannasta väliaikaisiin sääennustuspisteisiin ja valmiiden ennustustuotteiden välittämisessä käyttäjille. Tästä osuudesta saatava kokemus hyödynnetään seuraavissa harjoituksissa sekä Ilmatieteen laitoksen varautumisessa poikkeusoloihin.

Lisätietoja:

Länsi-Suomen aluepalvelun päällikkö Kim Frisk, puhelin (03) 2233 890, kim.firsk@fmi.fi
ylimeteorologi Kari Ahti, puhelin (09) 1929 3310, kari.ahti@fmi.fi