Tiedotearkisto: 2002

Ukkosta ja myrskypuuskia Uudellamaalla

5.7.2002 12:00

Ilmatieteen laitoksen mukaan eilen illalla ja viime yönä esiintyneet ukkoset puuskatuulineen liittyivät Pohjois-Itämerellä voimistuneeseen matalapaineeseen. Matalapaine liikkui lounaasta maan etelä- ja keskiosien yli koilliseen yön aikana. Ilmamassa oli hyvin lämmintä ja kosteaa. Matalaan liittyneet voimakkaat ukkospilvet saapuivat etelärannikolle illalla.

Ukkospilvissä esiintyi kello 20 - 21 hyvin voimakkaita puuskatuulia, jotka kaatoivat paikoin puita erityisesti Uudellamaalla Salpausselän ja Lohjanharjun eteläpuolella. Puita kaataneet puuskatuulet puhalsivat Suomenlahdella voimakkaimmillaan 21 - 26 metriä sekunnissa. Myös sisämaassa tuuli oli hetkittäin vaarallisen voimakasta. Myrskypuuskat olivat kestoltaan hyvin lyhytaikaisia. Vahvistettuja tietoja trombeista ei ole toistaiseksi ilmoitettu Ilmatieteen laitokselle.

Ukkosrintama eteni voimakkaana Viron yli kohti Suomea. Salamointi oli runsainta Lounais-Suomessa ja myöhemmin Päijänteen itäpuolella. Yöllä salamointi oli voimakasta maan keskiosassa.

Ilmatieteen laitoksen salamanpaikantimilla havaittiin salamoita Suomen maa-alueella eilen noin 4000 kappaletta. Määrä ei ole mitenkään poikkeuksellinen. Esimerkiksi viime kesän voimakkailla ukkosilla vastaavat luvut olivat 17. heinäkuuta 5400 ja 18. heinäkuuta 9400 salamaa. 19. heinäkuuta 2001 iski Itä-Suomeen peräti 18 500 salamaa.

Verkkosivullamme torstain salamatilanne Suomessa, sekä säätutkakuvia ja animaatioita ukkosrintaman kehittymisestä ja etenemisestä

Lue lisää salamoista ja ukkosista

Lähetä meille trombihavaintosi!

Lisätietoja:

Ilmastotilastot: ilmastopalvelu puh. 0600 1 0601 (3,01 euroa/min + pvm)
Salamat: Tapio Tuomi puh. (09) 1929 4667, tapio.tuomi@ilmatieteenlaitos.fi