Tiedotearkisto: 2002

Kesä venyi syyskuulle, loppukuussa pakkasia

1.10.2002 12:00

Syyskuun alussa kesäisen helteiset säät jatkuivat pitkään maan etelä- ja länsiosissa. Kesän hellepäivien määrä lisääntyi muutamalla paikkakunnalla vielä yhdellä tai kahdella. Mietoisilla syyskuun 9. päivänä mitattu 25,2 astetta oli myöhäisin hellepäivän ajankohta kautta aikojen. Samaan aikaan, kun maan etelä- ja keskiosissa oli vielä kesäistä, ulottui Lappiin ajoittain jo viileämpää ja kosteampaa ilmaa.

Käänne syksyisiin säihin tapahtui nopeasti ensin maan pohjois- ja keskiosassa, 12.-14. päivinä. Maan eteläosassa siirryttiin syksyyn vajaa viikko myöhemmin. Lämpötilan lasku muutamassa päivässä yli kymmenellä asteella oli huomattavan suuri. Myös yöpakkaset astuivat kuvaan. Pohjanmaan maakunnissa ja Kainuussa esiintyi yöpakkasta jo 11. syyskuuta. Erityisen kylmää ilmaa virtasi pohjoisesta puolen kuukauden jälkeen. Lapissa oli jo -8 asteen yöpakkasia. Myös maan eteläosassa hallanaroilla paikoilla lämpötila laski lähellä maanpintaa alimmillaan -10 asteen alapuolelle.

Lapissa Kittilän ja Inarin kunnissa saatiin 24.-25. päivä syksyn ensimmäinen ehjä lumipeite. Saariselällä lunta oli maassa eniten, 6 cm. Myös terminen kasvukausi, jolloin vuorokauden keskilämpötila pysyy +5 asteen yläpuolella, päättyi maan keski- ja pohjoisosassa yöpakkasiin 18.-19. syyskuuta.

Alkukuu oli kaiken kaikkiaan poikkeuksellisen lämmin, ja loppukuu taas selvästi keskimääräistä koleampi. Syyskuun keskilämpötila oli maan eteläosissa 10-12, maan keskiosissa 8-10 ja Oulun läänissä 6-9 astetta. Lämpimintä oli rannikoilla. Lapin läänissä kuukauden keskilämpötila oli 5-7 astetta. Kuukauden keskilämpötila poikkesi pitkänajan keskiarvosta vain nollasta puoleen astetta.

Syyskuun sademäärät olivat maan etelä- ja keskiosissa vain 10-40 millimetriä. Aivan etelärannikolla, esimerkiksi Helsinki-Kaisaniemessä sademäärä jäi 5 millimetriin. Maan pohjoisosassa satoi 30-60 millimetriä, ja sademäärät olivat lähellä pitkän ajan keskiarvoa. Inarin Saariselällä satoi 108 millimetriä eli yli kaksinkertainen määrä vertailukauden 1971-2000 keskiarvoon nähden.

Koko syyskuun salamamäärä oli noin 6800, mikä on 1,5-kertainen määrä pitkän ajan keskiarvoon nähden. Etelä-Skandinaviassa oli 5. syyskuuta voimakas ukkonen, joka eteni myöhään illalla Suomeen. Runsain salamointi jäi kuitenkin Selkämerelle ja Saaristomerelle, ja ukkonen heikkeni saapuessaan mantereelle. Vielä seuraavanakin päivänä saapui Hankoon melko voimakas ukkonen, joka heikkeni jälleen mantereella nopeasti.

Aurinko paistoi maan etelä- ja länsiosassa paikoin yli 200 tuntia, mikä oli yli 50 tuntia enemmän kuin pitkän ajan keskiarvo. Maan itäosassa aurinkoa saatiin tavanomainen määrä, mutta Lapissa taas keskimääräistä vähemmän.

Lue lisää syyskuun säätilastoista

Lisätietoja:

Ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (3,01 euroa/min + pvm)