Tiedotearkisto: 2002

Liikennesää auttaa autoilijaa

25.10.2002 12:00

Erittäin huono keli on eilisestä alkaen vaikeuttanut tieliikennettä. Jo lokakuun alussa 4.-5. päivä poikkeuksellisen aikainen ja runsas lumisade aiheutti ongelmia erityisesti Lounais-Suomessa. Toistaiseksi ennätyksellisen kylmä lokakuu on korostanut liikennesäätiedottamisen tärkeyttä. Liikennesäätiedote annetaan Ilmatieteen laitoksen sääennusteiden yhteydessä ja siinä kerrotaan, onko ajokeli pääteillä normaali, huono vai erittäin huono lähivuorokauden aikana.

Liikennesäätiedotteessa yhdistyy Ilmatieteen laitoksen ja Tiehallinnon asiantuntemus, sillä sekä sää että teiden kunnossapitotoimet vaikuttavat ajokeliin. Tarkoituksena on auttaa autoilijoita varautumaan kelin aiheuttamiin viivytyksiin ja vaaroihin. Liikennesäästä pääteillä tiedotetaan kolme kertaa vuorokaudessa ja tarvittaessa useamminkin. Ennusteen pituus on 24 tuntia ja sen aluejako pohjautuu maakuntiin. Autoilijat voivat käyttää liikennesäätä muun muassa matka-ajan arviointiin sekä matkustustavan valintaan.

Liikennesääennusteissa keli jaetaan normaaliin, huonoon ja erittäin huonoon ajokeliin. Normaalin kelin aikana liikenne sujuu tavanomaisin talvinopeuksin, joskin vähäistä lumisadetta tai paikallista liukkautta voi esiintyä. Yleistä varovaisuutta on siis tällöinkin syytä noudattaa. Huonon kelin aikana on odotettavissa esimerkiksi näkyvyyttä ja ajamista haittaavaa lumisadetta tai liukkautta tienpinnalle. Onnettomuusriski on kohonnut ja ajonopeuksia tulee alentaa jonkin verran. Erittäin huonolla kelillä on odotettavissa esimerkiksi jäätävää sadetta, jonka aiheuttamaa liukkautta ei ehditä torjua tai niin runsasta lumisadetta, ettei aurauskalusto riitä. Onnettomuusriski on suuri, ajonopeuksia on alennettava huomattavasti ja ajamista on syytä välttää.

Katso liikennesää

Tiehallinnon sivuilta löydät myös pääteiden kelitiedot ja kamerakuvat

Lisätietoja:

Tuotantopäällikkö Reija Ruuhela, Ilmatieteen laitos, puhelin (09) 1929 3400 ja 0500 424533
Erikoistutkija Jorma Helin, Tiehallinto, puhelin 020 422 2520 ja 040 5070870