Tiedote 30.10.2002

Tiedote - Avaruussää tutuksi Euroopan tiede- ja teknologiaviikolla

Euroopan unioni viettää 4.-10. marraskuuta Euroopan tiede- ja teknologiaviikkoa. Viikon tavoitteena on tutustuttaa unionin kansalaisia ikään ja tietomäärään katsomatta ajankohtaisiin eurooppalaisiin tutkimusteemoihin. Ilmatieteen laitos osallistuu viikkoon järjestämällä yleisölle avoimen avaruussää-tapahtuman maanantaina 4. marraskuuta Geofysiikan tutkimuksen tiloissa Helsingissä, Vuorikatu 15 A, 3. kerros, kello 16-20.30. Tapahtumassa alan tutkijat kertovat avaruussään vaikutuksista ihmisten arkipäivään, kauniista avaruussäästä eli revontulista sekä avaruussään kytkeytymisestä ilmastoon ja ilmastonmuutokseen. Esitelmien päätteeksi otetaan videoyhteys kansainväliseen avaruusasemaan.

Avaruussää on ajankohtainen tutkimuskohde ja kiinnostaa kansainvälisiä tutkimus- ja teknologiaorganisaatioita kuten Euroopan Avaruusjärjestö ESAa. Avaruussäällä tarkoitetaan Auringon toiminnan seurauksena tapahtuvia Maan lähiavaruuden hiukkaspurkauksia ja sähköisten ja magneettisten olosuhteiden nopeita muutoksia, jotka voivat mm. vaurioittaa satelliitteja, häiritä satelliittipaikannussignaaleja, aiheuttaa sähkökatkoksia tai ruostuttaa öljy- ja kaasuputkia.

Avaruussää ja siihen liittyvä Maan lähiavaruuden tutkimus ovat Ilmatieteen laitoksen avaruustutkimuksen vahvimpia osaamisalueita. Ilmatieteen laitoksella on kehitetty Maan magnetosfäärin käyttäytymistä simuloiva laskentamalli, jota voidaan tulevaisuudessa käyttää avaruussään ennustemallien tuotekehityksen pohjana.

Avaruussään maanpintavaikutusten selvittämiseksi Ilmatieteen laitos on jo 25 vuoden ajan tehnyt yhteistyötä kotimaisten ja ulkomaisten sähkö- ja putkiyhtiöiden kanssa. Tutkimusyhteistyössä on mitattu ja laskettu voimansiirtoverkkoihin ja putkiin indusoituneita sähkövirtoja, jotka tunnetaan nimellä GIC. Tässä yhteydessä on kehitetty kaupallistettavissa olevia GIC-laskentamalleja.

Tunnetuin avaruussääilmiö lienee revontulet. Ilmatieteen laitos on tehnyt järjestelmällisiä revontulihavaintoja jo 1950-luvulta lähtien. Tänä päivänä revontuliin liittyviä ionosfäärin ilmiöitä havainnoidaan MIRACLE-mittalaiteverkolla. Maan magneettikentän häiriöiden reaaliaikaisen seurannan avulla voidaan joissain tapauksissa jopa antaa revontuliennusteita tulevalle yölle.

Katso Suomen revontulitilanne

Lue lisää Euroopan tiede- ja teknologiaviikosta

Lisätietoja:

Tutkimusprofessori Tuija Pulkkinen (09) 1929 4654Tutkimuspäällikkö Risto Pirjola (09) 1929 4652Tutkimuspäällikkö Heikki Nevanlinna (09) 1929 4649