Tiedotearkisto: 2002

Uusi Kelikeskus parantaa tienkäyttäjien turvallisuutta

19.11.2002 12:00

Ilmatieteen laitoksen ja Tieliikelaitoksen uudessa Kelikeskuksessa teiden talvihoidon osaajat ja meteorologit työskentelevät nyt samassa tilassa Helsingin Kaisaniemessä. Näin muuttuvista sää- ja keliolosuhteista voidaan keskustella yhdessä, jolloin auraus- ja liukkaudentorjuntatiimit saadaan hälytettyä oikea-aikaisesti liikkeelle. Olosuhteiden ennakoiminen hyvissä ajoin lisää tienkäyttäjien turvallisuutta.

Kelikeskuksen tulikaste jo syyskuussa
Uusi, ympäri vuorokauden päivystävä Kelikeskus sai todellisen tulikasteensa heti toimintansa alkumetreillä, sillä lumi ja pakkaset tulivat Etelä-Suomeen poikkeuksellisen aikaisin. Ensimmäisen kerran liukkautta torjuttiin jo 21.9.

Ilmatieteen laitoksen ja Tieliikelaitoksen välinen tiivis yhteistyö on käynnistynyt erinomaisesti. Kelikeskus palvelee Tieliikelaitoksen sekä kuntien ja kaupunkien kunnossapitäjiä talvihoidon ohjauksessa. Tiehallinnon liikennekeskuksille lähetetään kelitiedotteet neljästi vuorokaudessa. Lisäksi Kelikeskuksessa toimii valtakunnallinen 24 h -puhelinpalvelu 0600 1 0600, josta autoilijat voivat tiedustella tien pinnan liukkautta, sateiden todennäköisyyttä ja muita ajokeliin liittyviä asioita.

Kelikeskuksen tuottamat tehostetut ennuste- ja hälytyspalvelut vähentävät vaarallisten kelitilanteiden määrää. Analysoinnin apuna käytetään muun muassa kelikameroita, keli- ja säähavaintoja, satelliitti- ja tutkakuvia sekä tiesäämalleja. Kelikeskuksen operaattorit ja meteorologit seuraavat Kelikeskuksen monitoreista kuvaa eri tiesääasemilta, sääkarttoja ja tienpinnan lämpötiloja. Auraustiimeille sää- ja kelitiedot raportoidaan reaaliaikaisesti tien päälle.

Talvihoidossa uusi Kelikeskus päivystää pääkaupunkiseudun, Hämeenlinnan, Jyväskylän ja Kaakkois-Suomen alueita sekä tekee tiivistä yhteistyötä muiden Tieliikelaitoksen kelikeskusten kanssa Turussa, Oulussa ja Joensuussa. Sääpalveluita tarjotaan valtakunnallisesti.

Palvelukonsepti on ainutlaatuinen
Kelikeskuksen toiminta käynnistyi Kaisaniemessä, Ilmatieteen laitoksen tiloissa, syys- lokakuun vaihteessa. Virallisia avajaisia vietetään tänään 19. marraskuuta. Teiden talvihoidon ja meteorologian asiantuntijat yhdistävä konsepti on ainutlaatuinen maailmassa.

Lue lisää kunnossapidon sääpalveluista

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Lea Saukkonen, Ilmatieteen laitos, puhelin (09) 1929 3340

Kehityskoordinaattori Mauri Rusanen, Tieliikelaitos, puhelin 0400 245 533