Tiedotearkisto: 2003

Kesäkuuta sävyttivät pohjoiset tuulet ja sadekuurot

1.7.2003 12:00

Kesäkuu jäi Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan keskimääräistä viileämmäksi osin pohjoisesta puhaltaneiden tuulien takia. Viileintä oli maamme itäosassa, Oulun läänissä ja Koillismaalla. Suurimmaksi osaksi lämpötiloissa jäätiin 1-3 astetta tavanomaisten pitkän ajan keskiarvojen alapuolelle. Lounaissaaristossa ja Länsi-Lapissa oltiin sitä vastoin hyvin lähellä pitkän ajan keskiarvoa, käsivarren Lapissa oli jopa 0,2 asteen verran lämpimämpää kuin tavanomaisesti. Kokonaisuudessaan tämä tarkoittaa, että kesäkuun keskilämpötila oli maassamme 7-14 astetta. Näin ollen kylmimmillä alueilla elettiin edelleen keväisissä olosuhteissa.

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen mukaan kesäkuussa esiintyi tavanomaista enemmän pohjoisenpuoleisia tuulia ja heikkotuulisia ja jopa tyyniä öitä. Nämä toivat maan etelä- ja keskiosaan hallayöt ja pohjoiseen yöpakkaset. Toisaalta loppukuussa pohjoisten tuulten mukana sää lämpeni. Kesäkuun 2003 lämpimin paikka oli Utsjoki-Kevo, jossa kuun viimeisenä päivänä mitattiin hellettä 28,5 astetta.

Suomea koetteleva kuivuus jatkuu yhä. Osa maasta kastui kesäkuussa kuitenkin perin pohjin, muttei kuitenkaan yhtä reippaasti kuin viime vuoden kesäkuussa. Toisaalta jälleen oli paikkoja, joilla lukuisista sadepäivistä huolimatta sademäärät jäivät lähes olemattomiksi. Ääriesimerkkinä on Utsjoki-Kevo, jossa satoi jopa 10 päivänä, mutta sademäärä jäi kokonaisuudessaan noin kahteen millimetriin. Näin kuivaa Utsjoki-Kevolla ei ole koskaan aikaisemmin ollut kesäkuussa. Kuivaa oli myös Oulun lähistöllä, missä ainoastaan kerran aiemmin on ollut kuivempaa kuin nyt. Koko Oulun läänissä sademäärä jäi monin paikoin alle 20 prosenttiin tavanomaisesta. Sen sijaan maan keskiosassa ja eteläisessä Suomessa satoi runsaammin. Sademäärät kohosivat tavanomaisiin tai jopa korkeampiin lukemiin kuin yleensä. Suurimmat päivittäisetkin sateet sattuivat juuri maan etelä- ja keskiosassa. Vesannolla Pohjois-Savossa satoi liki 50 millimetriä yhden vuorokauden aikana ja Hämeessä sijaitsevassa Jokioisissa satoi niin ikään lähes 40 millimetriä. Nämä lukemat jäävät kuitenkin toistakymmentä millimetriä varsinaisista ennätyksistä, jollaisia saavutettiin mm. vuosi sitten kesäkuussa.

Lue lisää kesäkuun säätilastoista

Lisätietoja:

Ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (3,01 euroa/min + pvm)
Palveleva meteorologi, puhelin 0600 1 0600 (3,95 euroa/min + pvm)