Tiedotearkisto: 2003

Ankaraa hallaa Etelä-Suomea myöten useina öinä

2.9.2003 12:00

Viime yö oli Ilmatieteen laitoksen mukaan syksyn toistaiseksi kylmin. Maan etelä- ja länsiosassa sekä Lapin läänissä oli monin paikoin ankaraa hallaa. Sodankylän Lokassa hallaa oli -8,6 astetta, Satakunnan pohjoisosassa Karvian Alkkiassa -7,5 astetta, Vihdin Maasojalla -6,4 ja Etelä-Pohjanmaalla Ylistarossa -6,3 astetta.

Kuva: Eija Vallinheimo

Loppukesän ensimmäiset ankaran hallan yöt sattuivat heti elokuun lopussa. Lappiin virtasi 30. elokuuta pohjoisesta ajankohtaan nähden hyvin kylmää ilmaa. Kun sää selkeni ja tuuli oli heikkoa, öisin mitattiin pakkaslukemia kahden metrin korkeudella. Maanpinnassa halla oli jopa ankaraa. Halla on ankaraa, kun maanpinnan alin lämpötila laskee -4 asteen alapuolelle.

Elokuun viimeinen aamu valkeni Pohjois-Lapissa pakkasen merkeissä, ja halla oli ankaraa muutamilla paikoilla. Seuraavana yönä, 1. syyskuuta, Kittilän Pokassa mitattiin maanpinnalla pakkasta -9,8 astetta. Ankaraa hallaa esiintyi tuolloin paikoin myös maan etelä- ja länsiosassa.

Elokuun viimeisen viikon aikana ilma jäähtyi nopeasti ja elo-syyskuun taitteessa vuorokauden keskilämpötilat laskivat jo hyvin matalalle. Eilen, maanantaina 1.9.2003 vuorokauden keskilämpötila jäi koko maassa 10 asteen alapuolelle. Lapissa oli koleinta. Koko maassa oli kuutisen astetta keskimääräistä koleampaa, mikä on Ilmatieteen laitoksen tilastojen perusteella poikkeuksellista. Vastaavat lämpötilat ovat tyypillisiä vasta neljän viikon päästä, lokakuun alussa. Syyskuun alussa on keskimäärin yhtä kylmää vain muutaman kerran sadassa vuodessa.

Lue lisää syyskuun 2003 tilastoista

Tietoa lämmitystarveluvusta

Lisätietoja:

Ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (3,01 EUR/min + pvm)
Palveleva meteorologi, puhelin 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)