Tiedotearkisto: 2003

Liikennesää jälleen autoilijan avuksi

16.10.2003 12:00

Syksyn edetessä sää ja keli voivat muuttua nopeasti huonompaan suuntaan. Ilmatieteen laitoksen mukaan tulevana viikonloppuna kylmää ilmaa virtaa pohjoisesta koko maahan ja liukkaisiin keleihin on syytä varautua. Liikennesäätiedottamisen tarkoituksena on auttaa tielläliikkujia varautumaan kelin aiheuttamaan viivytykseen ja vaaroihin. Liikennesäässä kerrotaan, onko ajokeli pääteillä normaali, huono vai erittäin huono lähivuorokauden aikana.

Liikennesäätiedotteessa yhdistyy Ilmatieteen laitoksen ja Tiehallinnon asiantuntemus, sillä sekä sää että teiden kunnossapitotoimet vaikuttavat ajokeliin. Autoilijat voivat käyttää liikennesäätä muun muassa matka-ajan arviointiin sekä matkustustavan valintaan. Ennusteen pituus on 24 tuntia ja sen aluejako pohjautuu maakuntiin. Ennuste uusitaan vähintään neljä kertaa vuorokaudessa. Liikennesäätiedote on kuultavissa Ilmatieteen laitoksen sääennusteiden yhteydessä esimerkiksi YLE Radio Suomessa.

Liikennesääennusteissa keli jaetaan normaaliin, huonoon ja erittäin huonoon ajokeliin. Normaalin kelin aikana liikenne sujuu tavanomaisin talvinopeuksin, joskin vähäistä lumisadetta tai paikallista liukkautta voi esiintyä. Yleistä varovaisuutta on siis tällöinkin syytä noudattaa, sillä onnettomuusriski on jo pelkän pimeyden vuoksi kaksinkertainen kesään verrattuna.

Huonon kelin vallitessa on odotettavissa esimerkiksi näkyvyyttä ja ajamista haittaavaa lumisadetta tai liukkautta tienpinnalle vaikkapa jäätävän tihkusateen vaikutuksesta. Usein myös voimakas tuuli yhdistyneenä lumisateeseen haittaa liikenteen sujumista. Onnettomuusriski on kohonnut moninkertaiseksi normaaliin talvikeliin verrattuna.

Erittäin huonolla kelillä on odotettavissa esimerkiksi laajoilla alueilla jäätävää sadetta tai niin runsasta lumisadetta, ettei liukkautta ehditä torjua. Joissain tilanteissa tuuli voi olla jopa vaarallisen voimakasta. Onnettomuusriski kohoaa kymmenkertaiseksi tai sitäkin suuremmaksi normaaliin talvikeliin verrattuna, joten on syytä harkita matkan siirtämistä. Jos tien päälle on kuitenkin pakko lähteä, on oltava erittäin varovainen ja aikaa on varattava huomattavasti tavanomaista enemmän.

Liikennesää on nähtävissä Ilmatieteen laitoksen varoitukset-sivulla ja Tiehallinnon sivuilla, jolta löytyvät myös pääteiden kelitiedot ja kamerakuvat.

Lisätietoja:

Ylimeteorologi Ilkka Juga, Ilmatieteen laitos, puhelin (09) 1929 3440 ja 050 3736 195
Erikoistutkija Jorma Helin, Tiehallinto, puhelin 020 422 2520 ja 040 5070 870