Tiedote 30.10.2003

Tiedote - Ilmatieteen laitos mukana Avaruus 2003 -näyttelyssä

Ilmatieteen laitos on mukana Kaapelitehtaalla 31.10.-2.11. järjestettävässä Avaruus 2003 -näyttelyssä. Ilmatieteen laitoksen näyttelyosastoilla esitellään avaruustutkimukseen liittyviä tutkimus-, tuote- ja laitekehityshankkeita sekä sääsatelliitti- ja otsonitutkimusta.

NOAA-satelliitin kuva Suomesta 1.6.2003 kello 13. Kuvassa lumikiteitä sisältävät pilvet näkyvät vaaleanpunaisina. Lumikiteitä sisältävät kuuropilvet ovat yleensä jo niin kehittyneitä, että niistä sataa vettä.

Näyttelyssä on esillä Marsin pinnalle laskeutuvan MetNet -pinta-aseman luonnollisessa koossa oleva prototyyppimalli. MetNet on suunniteltu Ilmatieteen laitoksen ja venäläisten avaruustutkimuslaitosten yhteistyönä ja se käyttää uuden tyyppistä, kaasutäytteistä laskeutumisjärjestelmää. Muista tutkimushankkeista ovat esillä esimerkiksi Mars-tutkimus, avaruussäätuotteet ja SMART-1 luotaimen Spede-mittalaite.

Ilmatieteen laitoksen tutkijat pitävät näyttelyn aikana useita yleisöesitelmiä ja vastaavat muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Miten Aurinko vaikuttaa Maahan?, Millaista on Marsin pinnalla?, Millainen on Saturnuksen Titan-kuu?, Onko maapallon magneettikenttä häviämässä? Yksi yleisöesitelmä käsittelee myös sääsatelliittien ja -tutkien parissa tehtyä tutkimusta ja kehitystyötä otsakkeella "Ilmakehä kaukaa ja läheltä". Tätä aihetta ja tehtyä otsonitutkimusta esitellään tarkemmin Ilmatieteen laitoksen erillisellä sää ja ilmakehä -osastolla.

Tapahtuma on jatkoa kaksi vuotta sitten pidetylle vastaavalle näyttelylle, jossa vieraili noin 25 000 ihmistä yhden viikonlopun aikana. Näyttely tuo esille ainutlaatuisia luotaimia, avaruuslaitteita, maailman huippuluokan tähtitiedettä. Tapahtuma kokoaa yhteen koko Suomen avaruusalan, harrastajista yritysmaailmaan. Näyttelyn järjestää Tähtitieteellinen yhdistys Ursa yhdessä Euroopan avaruusjärjestön, Tekesin ja Suomen Akatemian kanssa.

Lisätietoja Avaruus 2003-näyttelystä avaruus2003.ursa.fi

Lisätietoja:

Tutkija Petri Makkonen, puh. (09) 1929 4700,Erikoistutkija Markus Peura, puh. (09) 1929 3617Erikoistutkija Aapo Tanskanen, puh. (09) 1929 4156sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@fmi.fi