Tiedote 30.12.2003

Tiedote - Merialueilla tuiversivat voimakkaat myrskytuulet

Kahtena peräkkäisenä päivänä 28.12. ja 29.12. eteläisiä ja lounaisia merialueita koetteli Ilmatieteen laitoksen mukaan kaksi erillistä myrskyä etelälounaisine tuulineen. Näistä myrskyistä aikaisempi puhalsi voimakkaimmin Pohjois-Itämerellä. Bogskärissä 28. joulukuuta kello 9 mitattiin 10 minuutin keskituulen nopeudeksi 26 metriä sekunnissa ja lyhytaikaisissa puuskissa 32 metriä sekunnissa. Jälkimmäinen myrsky eilen illalla, 29. joulukuuta oli voimakkaimmillaan läntisellä Suomenlahdella. Jussarössä mitattiin kello 18 kymmenen minuutin keskituulen nopeudeksi 25 metriä sekunnissa sekä puuskissa 32 metriä sekunnissa. Tuuli oli vaarallisen voimakasta Uudenmaan maa-alueilla, jossa kaatui puita aiheuttaen muun muassa huomattavia sähkökatkoksia. Helsinki-Vantaan lentoasemalla mitattiin molempien myrskyjen yhteydessä 10 minuutin keskituulen nopeudeksi suurimmillaan 16 metriä sekunnissa. Tuuli ylitti maa-alueillakin vaarallisen voimakkaan tuulen nopeusrajan, joka on 14 metriä sekunnissa.

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitos varoitti molemmista myrskyistä jo niitä edeltäneinä päivinä, ja arviot suurimmista tuulen nopeuksista tarkentuivat lähempänä myrskyjen voimakkaimpia ajankohtia varsin lähelle havaittuja lukemia. Myös eteläisimmille ja lounaisimmille maa-alueille annettiin molempina päivänä ajoissa varoitukset vaarallisen voimakkaasta tuulesta.

Talvella salamat harvinaisiaMaanantaina 29. joulukuuta Keski-Suomessa oli laaja lumisadealue, jonka eteläreunalla Jyväskylän ja Tikkakosken välillä salamanpaikannin havaitsi yhden salaman. Lumipyryyn liittyvä salamointi on harvinaista, vaikka Ilmatieteen laitokselle tuleekin muutama ilmoitus salamoinnista lähes joka talvi. Yleensä tällöin pyry on sakeaa ja lämpötila lähellä nollaa. Olosuhteet eronnevat niin paljon kesäisestä ukkospilvestä, että salamanpaikannin ei yleensä havaitse lumipyrysalamoita. Eilinen salama koostui kahdesta heikosta osaiskusta. Ne olivat napaisuudeltaan erilaiset, mikä on kesäsalamoinnissa harvinaista. Talvisissa oloissa pilvi ei jaksa kasvaa kovin korkeaksi, eikä muodosta salamointiin tarvittavaa sähköä. Iskun heikkous on kuitenkin suhteellista, sillä heikkokin salama voi kuitenkin olla tuhoisa.

Lisätietoja:

Ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (3,01 EUR/min + pvm)Palveleva meteorologi, puhelin 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)

Salamat: Tutkimuspäällikkö Tapio Tuomi, puh. (09) 1929 4667, sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@fmi.fi

Joulukuun tilastoja