Tiedote 18.2.2004

Tiedote - Ilmatieteen laitoksella merkittävä panos Rosetta-luotaimessa

Euroopan avaruusjärjestön, ESA:n, Rosetta-luotain laukaistaan 26. helmikuuta kohti Churyumov-Gerasimenko -komeettaa. Ranskan Guyanasta Etelä-Amerikasta laukaistava Rosetta saapuu komeetalle kesällä 2014. Ensikosketuksen komeetan pintaan ottavat Rosettan laskeutumisaluksen, Philaen, jaloissa olevat Ilmatieteen laitoksen toimittamat anturit, jotka etsivät vettä komeetan pinnalta.

Rosetta-luotaimessa on mukana yhteensä 11 tieteellistä mittalaitetta. Laitteet tutkivat komeettaa ja siitä irtoavan kaasun kemiallista koostumusta, komeetan rakennetta ja sen vuorovaikutusta ympäröivän aurinkotuulen kanssa. Laskeutumisaluksen kymmenen muuta mittalaitetta mittaavat komeetan ominaisuuksia.

Ilmatieteen laitos on ollut mukana suunnittelemassa ja rakentamassa neljää luotaimen mukana matkaavaa mittalaitetta. Yksi mittalaitteista tutkii pölyhiukkasten koostumusta ja muut kolme ovat plasmatutkimussensoreita, jotka mittaavat komeettaa ympäröivää sähköisesti varautunutta kaasua ja sen vuorovaikutusta aurinkotuulen kanssa. Ilmatieteen laitos on suunnitellut ja rakentanut myös laskeutujan jalkoihin kiinnitetyt veden etsintään käytettävät anturit. Lisäksi Ilmatieteen laitos on toimittanut massamuistin laskeutujan tietokoneyksikköön ja maatukilaitteistot kolmelle Rosetta-hankkeen mittalaitteelle.

Ilmatieteen laitos tulee olemaan Rosettasta saatavan mittausaineiston merkittävin tieteellinen hyödyntäjä Suomessa. Ohjelman tavoitteena on selvittää komeetan avulla aurinkokunnan syntymekanismeja ja varhaisvaiheita. Komeetat ovat säilyttäneet ominaisuudet, jotka vallitsivat aurinkokunnan syntyessä 4,6 miljardia vuotta sitten. Tiedot komeettapölyn määrästä ja vesivaroista ovat tärkeitä, sillä suuri osa esimerkiksi Maan vesivaroista ja mahdollisesti myös alkeellisen elämän rakennuspalikoista saattavat olla peräisin komeetoista.

Rosetta-luotaimen suunnittelu ja rakennus on kestänyt kymmenen vuotta. Ilmatieteen laitoksen oman panostuksen lisäksi Rosetta-hankkeen ulkopuolisina rahoittajina ovat toimineet Tekes ja Suomen Akatemia.

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Walter Schmidt, puh. (09) 1929 4658 tai 050 324 3107Tutkimusprofessori Hannu Koskinen, puh. (09) 1929 4639 tai 050 523 1738Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@fmi.fi