Tiedote 10.6.2004

Tiedote - NASAn satelliitti vie avaruuteen suomalaista elektroniikkaa

Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA lähettää kolmannen EOS-sarjan (EOS = Earth Observing System) ympäristösatelliitin Maata kiertävälle polaariradalle aikaisintaan torstaina 8.7.2004. EOS-Auran tutkimuskohteina ovat yläilmakehän otsonikerros, ilmanlaatu ja ilmastonmuutos. Satelliitissa on mukana hollantilais-suomalaisena yhteistyönä valmistettu otsonimittalaite OMI, Ozone Monitoring Instrument.

Kantoraketti Delta II. Kuva: NASA.

EOS-Aura -satelliitti laukaistaan Delta II7920 -kantoraketilla Kaliforniasta, Vandenbergin sotilastukikohdasta. Satelliitti kiertää maapallon napojen ympäri noin 14 kertaa vuorokaudessa ja se havainnoi Maata kaikkiaan noin viiden vuoden ajan. EOS-Aura -satelliitti on jatkoa aiemmin laukaistuille EOS-Terra ja EOS-Aqua -satelliiteille. EOS-Aura -hankkeen tärkeimpänä tehtävänä on vastata mm. seuraaviin kysymyksiin: Onko ilmakehän otsonikerros palautumassa otsonikatoa edeltäneeseen tilaan? Onko ilmanlaatu muuttumassa? Miten ilmasto muuttuu tulevaisuudessa?

OMI-mittalaite tutkii otsonipitoisuuksiaEOS-Aura -satelliitti kantaa mukanaan neljää toisiaan täydentävää mittalaitetta, jotka kartoittavat keski- ja alailmakehän kemiallista koostumusta. Suomalais-hollantilaisena yhteistyönä valmistettu OMI on yksi neljästä EOS-Auran mittalaitteesta. OMI mittaa otsonin alueellisia pitoisuuksia ja jakaumia ilmakehän eri korkeuksilta. OMI-mittaukset kattavat koko maapallon kerran vuorokaudessa, mikä on selkeä parannus nykyisiin kerran kolmessa vuorokaudessa tehtäviin mittauksiin.

OMI jatkaa NASAn 1970-luvulla aloitettua otsonipitoisuuden mittaussarjaa. Pitkät ja katkeamattomat aikasarjat ovat korvaamattomia arvioitaessa mm. sitä, miten otsonikadon ehkäisemiseksi tehdyt kansainvälisesti sovitut toimenpiteet ovat vaikuttaneet otsonikerrokseen.

Otsonipitoisuuden perusteella voidaan myös määrittää maanpinnalle saapuvan ihmiselle haitallisen UV-säteilyn määrä. OMI:n lähes reaaliaikaiset mittaukset parantavat paikallisia UV-ennusteita. NASAn EOS-satelliittisarjaa ja mahdollisesti muita tulevia hankkeita varten Sodankylään, Lapin ilmatieteelliseen tutkimuskeskukseen on rakennettu vastaanottoantenni, joka mahdollistaa reaaliaikaisen mittausaineiston vastaanoton. Antennin avulla UV-varoitukset voidaan tarvittaessa antaa jo saman päivän aikana. Järjestelmää käytetään jo nyt parhaillaan lentävistä EOS-sarjan Terra- ja Aqua-satelliiteista saatavan MODIS-aineiston vastaanottamiseen.

Tutkimuskohteina ovat otsonikerroksen pitkäaikaismuutosten lisäksi ilmansaasteiden lähteiden tunnistaminen ja leviämisen seuranta. Lisäksi laitteen tekemä ilmakehän mittaus tulee antamaan uutta tietoa sääennustusmallien kehittämiseen.

OMI-mittalaitteessa hyödynnetty suomalaista osaamistaOMI-laitteen rakentaminen ja suunnittelu aloitettiin yhteistyössä hollantilaisten tutkimuslaitosten ja mittalaitteen toimittajan Fokker Spacen kanssa vuonna 1995. Suomessa OMI:n kehittämiseen ja rakentamiseen ovat osallistuneet Patria ja VTT Tietotekniikka. Lisäksi Space Systems Finland on toimittanut mittaustiedon käsittelyohjelmiston maa-asemille. Patrian kehittämä ja rakentama elektroniikkayksikkö ELU, Electronics Unit, ohjaa mittalaitteen toimintaa sekä kerää ja esikäsittelee mittaustiedot. VTT on rakentanut ilmaisinyksiköt, joissa olevat CCD-kennot mittaavat auringon sironnutta valoa UV- ja näkyvän valon alueella.

Mittalaite tulee lentämään 705 kilometrin korkeudella, missä laitetta kuluttava haitallinen protonisäteily on erityisen voimakasta. OMI on ollut siksi hyvin haasteellinen laiterakennushanke. Ilmatieteen laitos on koordinoinut mittalaitteen suomalaisosuuksien rakentamista ja tulee jatkossa olemaan mittaustulosten merkittävin tieteellinen hyödyntäjä Suomessa.

Suomen otsonitutkimus on kansainvälisesti arvostettua. Otsonin mittaamiseen tarkoitettu OMI-mittalaite on maksanut 42 miljoonaa euroa, josta suomalaisten osuus on noin 12 miljoonaa euroa. Tekes on hankkeen pääasiallinen rahoittaja, ja on rahoittanut teollisuutta yhteensä 10 miljoonalla eurolla. OMI-hanke on suomalaisittain mittava avaruuslaitehanke, joka on lisännyt osallistujien teknologia- ja projektiosaamista. Hanke on koonnut yhteen suomalaista teollisuutta ja tutkimuslaitoksia.

Lue lisääOMI-mittalaitteestaAura-satelliitistaKennedy Space Center

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos: OMI-hankkeen johtaja Anssi Mälkki,puh. 050 337 5624,anssi.malkki@fmi.fi

Tekes: avaruusyksikön päällikkö Esa Panula-Ontto,puh. 050 5577 853,esa.panula-ontto@tekes.fi

Patria: liiketoimintajohtaja Juhani Lehmusvirta,puh. 040 869 2314,juhani.lehmusvirta@patria.fi

VTT: ryhmäpäällikkö Heikki Saari,puh. 040 589 1254, heikki.saari@vtt.fi

Space Systems Finland: johtaja Jyri Heilimo,puh. 040 546 1450, jyri.heilimo@ssf.fi