Tiedotearkisto: 2004

Voimakas magneettinen myrsky on raivonnut jo viisi päivää

27.7.2004 12:00

Ilmatieteen laitoksen mukaan parhaillaan käynnissä oleva magneettinen myrsky on 12 viime vuoden aikana havaituista myrskyistä viidenneksi voimakkain. Myrskyn on aiheuttanut poikkeuksellisen voimakkaaseen auringonpilkkuun liittyvät hiukkaspurkaukset, joita on ollut useita viime viikon aikana. Auringonpilkku ilmaantui näkyviin auringon pinnalle vajaa kaksi viikkoa sitten. Se oli suurimmillaan yli 100 000 km läpimitaltaan eli lähes planeetta Jupiterin kokoinen. Pilkku on muutaman päivän kuluttua siirtymässä auringon reunan taakse, mutta lähipäivinä on edelleen odotettavissa magneettista myrskyisyyttä. Uusi suuri pilkku on todennäköisesti tulossa lähipäivänä esiin auringon reunan takaa.

Aurinko 27.7. SOHO-luotaimen ottaman kuvan mukaan. Magneettisia myrskyjä aiheuttanut pilkku näkyy auringon oikealla laidalla. Kuva: NASA/ESA.

Magneettisiin myrskyihin liittyy revontulia, mutta niiden näkyminen vaalealla yötaivaalla voi olla vaikeaa. Esimerkiksi Pohjois-Amerikasta on tullut viime päivinä revontulihavaintoja.

Kesärevontulia on Suomessa havaittu ainakin 15.7.2000, jolloin suunnilleen nyt käynnissä olevan myrskyn suuruinen häiriö aiheutti revontulia, joita nähtiin myös Helsingin taivaalla. Viimeksi poikkeuksellisen voimakkaita revontulia nähtiin loka-marraskuussa 2003. Auringonpilkkujen määrä on lähestymässä 11-vuotisessa jaksollisuudessa minimiaikaa, jonka ennustetaan olevan vuonna 2006.

Magneettisista myrskyistä ei ole ihmisille sellaista haittaa kuin tavallisista myrskyistä ilmakehässä. Magneettiset myrskyt voivat kuitenkin aiheuttaa pieniä häiriöitä sähköverkoissa ja tietoliikenneyhteyksissä kuten havaittiin viime syksyn suurmyrskyjen aikana. Ilmatieteen laitos seuraa magneettikentän vaihteluja Nurmijärven geofysiikan observatoriossa.

Lue lisää
Auroras Now -revontulipalvelu
Ilmatieteen laitoksen avaruustutkimuksesta

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Heikki Nevanlinna puh. (09) 1929 4649