Tiedote 30.9.2004

Tiedote - Ilmatieteen laitos esittelee tutkimustaan Turun tiedemessuilla 1.-3.10.

Ilmatieteen laitos on mukana useissa kansainvälisissä avaruusalan tutkimushankkeissa kuten Marsia kiertävässä Mars Expressissä, Saturnusta ja sen kuita tutkivassa Cassini-Huygensissa ja maan ilmakehää sekä ympäristöoloja kartoittava Envisat-satelliitissa. Laajojen tutkimushankkeiden lisäksi messuosastolla esitellään kaukokartoitustiedon käyttöä sään ennustamisessa. Messuosaston esityksiä havainnollistetaan tietokoneanimaatiolla sekä satelliitti- ja tutkakuvilla. Messuosastolla on näytteillä Venäjä-yhteistyönä suunniteltu uudensukupolven Mars-pintalaskeutuja.

Kuva: Hanna Lappalainen

Ilmatieteen laitos mukana monessa avaruushankkeessaMars-tutkimus on merkittävä osa Ilmatieteen laitoksen planeettatutkimusta. Laitos on mukana Euroopan Avaruusjärjestön, ESAn, Mars Express -luotainhankkeessa. Parhaillaan Marsia kiertävässä Mars Express -luotaimessa on mukana Ilmatieteen laitoksen toimittama ASPERA-3 hiukkasmittalaite. ASPERA-3:n tehtävänä on määrittää, kuinka nopeasti Marsin kaasukehää pakenee aurinkotuuleen. Tämä tieto on oleellinen määritettäessä, kuinka paljon vettä Marsissa on sen historian aikana ollut.

Euroopan avaruusjärjestön kanssa toteutettavien hankkeiden lisäksi Ilmatieteen laitoksella on ollut merkittävä ja pitkäaikainen yhteistyö venäläisten avaruustutkijoiden kanssa. Messuosastolla esillä oleva Mars-pintalaskeutujan malli on suunniteltu suomalais-venäläisessä MetNet-hankkeessa, jonka tavoitteena on muodostaa pienten sääasemien verkosto Marsin pinnalle. MetNet-laskeutumisjärjestelmän prototyypin testilaukaisu tehdään maan ilmakehässä kesällä 2005. Onnistuneen testilaukaisun jälkeen MetNet on valmis tulevaisuudessa toteutettaviin Mars-hankkeisiin.

Ilmatieteen laitos on mukana Cassini-Huygens -hankkeessa tieteellisen mittausaineiston hyödyntäjänä sekä laitetoimittajana. Yhdysvaltojen avaruushallinnon NASAn ja ESAn yhteinen Cassini-Huygens-luotain saapui heinäkuussa 2004 Saturnuksen kiertoradalle. Hankkeessa selvitetään auringosta peräisin olevien sähköisten hiukkasten eli aurinkotuulen vaikutusta planeettojen kaasukehiin ja avaruuspölyyn. Ainutlaatuista havaintoaineistoa odotetaan erityisesti tammikuussa 2005 Titaniin laskeutuvalta Huygens-luotaimelta, joka tulee olemaan aurinkokunnassamme kauimmaksi edennyt planeettalaskeutuja.

Kaukokartoitusmenetelmistä hyötyä otsonitutkimuksessaPlaneettatutkimuksen lisäksi Ilmatieteen laitoksen messuosastolla esitellään laitoksen kaukokartoitustutkimusohjelmaa, jonka keskeisenä osana on sekä otsonitutkimus että kaukomittausten sääsovellukset.

Ilmatieteen laitos on vahvasti mukana kolmessa satelliittihankkeessa, joiden tarkoituksena on tutkia ilmakehän otsonikatoa. ESAn Envisat-satelliitissa oleva GOMOS-mittalaite tutkii otsonin ja muiden pienkaasujen korkeusjakaumaa erityisesti yöllä. Ruotsalaisessa Odin-piensatelliitissa mukana oleva Osiris-mittalaite mittaa otsonin korkeusjakaumia päivällä. Tänä kesänä laukaistussa NASAn EOS-AURA -satelliitissa oleva OMI-mittalaite tutkii kokonaisotsonipitoisuuksia tarkalla horisontaalisella erotuskyvyllä. Nämä kolme mittalaitetta täydentävät erinomaisesti toisiaan. Niiden avulla saamme entistä parempaa tietoa ilmakehän koostumuksesta ja erityisesti otsonin jakaumasta lähes reaaliajassa.

Otsonitutkimuksen lisäksi myös sään ennustamisessa käytetään kaukokartoitusmenetelmiä. Säänennustaminen edellyttää jatkuvaa kehitystyötä. Sään ennustamisessa päivystävät meteorologit käyttävät sääsatelliitteja, säätutkia ja salamanpaikantimia. Eri havaintolaitteilla on erilainen näkökulma säähän, joten ne täydentävät toisiaan. Satelliitit näkevät pilvettömällä alueella maahan asti ja pilvisillä alueilla ne kertovat pilvien yläpinnan ominaisuuksista kun taas tutkat taas eivät havaitse pilviä, vaan sadepisaroita. Salamanpaikantimet havaitsevat pilvistä sekä maahan että toiseen pilveen lyövät salamat.

Turun messu- ja kongressikeskuksessa järjestettävät messut ovat yleisölle avoinna perjantaina 1.10. klo 10.00-18.00, lauantaina 2.10., klo 10.00-18.00, sunnuntaina 3.10. klo 10.00-17.00. Ilmatieteen laitoksen messuosasto on B/41.

Ajankohtaisesta Mars-tutkimuksesta kertoo Ilmatieteen laitoksen Avaruustutkimuksen tiedejohtaja Risto Pellinen, joka esitelmöi aiheesta messuilla lavalla B lauantaina, 3. lokakuuta klo 11.30.

Lisätietoja:

Avaruustutkimuksen tiedejohtaja Risto Pellinen,puh. 050 511 4165,Kaukokartoitusohjelman johtaja Jarkko Koskinen,puh. 050 337 2902sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@fmi.fi